Hon är 100 år och den sista av sin art. Men snart kan hon bli mamma.

Det finns bara fyra levande Rafetus swinhoei-sköldpaddor kvar i hela världen. Men nu kan den akut utrotningshotade sköldpaddan räddas. Den enda honan som finns kvar, och som är runt 100 år gammal, har konstbefruktats och kan snart bli mamma.

Rafetus swinhoei, en sköldpaddsart som ingår i familjen lädersköldpaddor är akut utrotningshotad. Det finns bara fyra sköldpaddor kvar, en hona och en hane, som båda är runt 100 år gamla och bor på ett zoo i Kina samt två andra hanar som bor i Vietnam.

Honan har på ett naturligt sätt inte kunnat lägga ägg under alla dessa år då hanens könsorgan är skadat, man tror att han skadades under ett bråk med en annan hansköldpadda. Så då bestämde sig forskare för att konstbefrukta henne.

Foto: Youtube.

skoldpadda

– Det verkar nu som att artificiell insemination är den enda möjligheten för att paret av Rafetus swinhoei på Suzhou Zoo ska kunna reproducera sig, säger läkaren Lu Shunqing, som koordinerar allt, enligt ABC News.

Foto: Youtube.

2

Konsbefruktningen gick bra och nu håller forskare andan då honan väntas lägga runt 60 ägg inom några veckor. Men forskarna måste vänta och se om äggen är fertila innan de vet om den artificiella inseminationen fungerade.

Detta är första gången som man försöker genomföra artificiell insemination på någon typ av lädersköldpaddor. Och om man ser tillbaka på andra typer av sköldpaddor som man har försökt konstbefruktat är inte oddsen jättebra. Men forskarna är hoppfulla.
– Den här hösten kommer Rafetus-honan att flytta tillbaka till Changsha Zoo, där sköldpaddad ursprungligen kommer ifrån. Vi hoppas att några ungar flyttar in med henne, säger Yan Xiahui , vice-chefen för Changsha Zoo, enligt IFLScience.

Foto: Youtube.

1

Jag hoppas innerligt att sköldpaddan blir mamma och att man lyckas rädda arten!

Här kan du se en video om sköldpaddan:

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna