Hon har väntat i 30 år. Se nu reaktionen när räddningen äntligen kommer.

Fifi är en syrisk björn som inte haft det lätt. Hennes första 10 år i livet tvingades hon göra konster på ett kringresande mini-zoo i Pennsylvania. Efter det stängdes hon in i en bur tillsammans med tre andra björnar. De var fast där i ytterligare 20 år. De fick aldrig komma ut och röra på sig, springa eller simma. Tills en dag då deras ägare äntligen tröttnade och kontaktade djurrättsorganisationen PETA.

PETA skyndade sig dit för att ta hand om björnarna. Men ingen var förberedd på hur illa det var.

Bildkälla

01

Fifi var väldigt mager och hennes päls var i dåligt skick. Det såg ut som att hon hade ont när hon rörde sig.

Bildkälla

02

Både Fifi och de andra björnarna visade tydliga tecken på stress. De vaggade fram och tillbaka och tryckte sina nosar mot gallret.

Bildkälla

04

Fifi hade aldrig fått gå i ide, trots att det är väldigt viktigt för björnar att få göra det. Hon hade bara ett litet vindskydd att krypa in i för att vila och det var inte ens stort nog för henne.

Bildkälla

05

Varken Fifi eller de andra björnarna visste hur det var att leva i frihet. Hela deras liv hade bara varit en enda lång plåga. Det gör ont att se.

Bildkälla

bjorn

Peta visste inte ens om Fifi, nu 32 år gammal, skulle överleva. Men de ville ge henne en chans och flyttade henne till Wild Animal Sanctuarys reservat i Colorado. Nu började Fifis nya liv.

Bildkälla

06

Hon fick känna gräs under tassarna, springa och rulla runt. Hon fick nyttig mat för fösta gången i sitt liv och hon upptäckte hur härligt det är med rent vatten. Hon hade aldrig sett så mycket vatten på en gång förut och njöt av att doppa hela kroppen i sin nya pool.

Bildkälla

07

Personalen på reservatet förstod snabbt att Fifi skulle överleva. Hon gick upp i vikt och såg ut som en helt annan björn!

Bildkälla

08

Bilden nedan är tagen i december och man kan verkligen se hur fet Fifi har blivit.

Bildkälla

09

Och bäst av allt: Fifi och de andra björnarna har äntligen fått lära sig gå i ide!

Bildkälla

10

Jag är så GLAD att Fifi och hennes vänner har det bra nu. Hoppas att Fifi får leva många år till i sitt nya hem.

Här nedan kan du se en film om Fifi och de andra björnarna.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.