Hon kallades ”oadopterbar”. Men ändå vägrade kvinnan avliva hunden. Några veckor senare händer något fantastiskt.

De kallas oadopterbara. Hundar som är i så dåligt skick så att de förlorat all tro på människor. För många innebär detta avlivning, eftersom det är den enkla vägen att gå. Men det finns också människor som är beredda att gå hur långt som helst för att rädda dessa hundar.

Djurens Rätts och Newsners kampanj #AdopteraMera vill få alla som funderar på att utöka familjen med en katt, hund eller något annat djur att adoptera – inte köpa. Stöd kampanjen om du tycker att alla djur förtjänar födas, växa upp och leva i trygghet.

ASPCA Behavioral Rehabilitation Center i Madison, New Jersey, arbetar med hundar som kommer från mycket svåra förhållanden. Vissa av dem har bott hos människor som slagit dem, eller förvarat dem i små utrymmen med många andra djur. Andra kommer från hundkött-farmar i Korea där de levt i små burar i väntan på slakt. De har inget förtroende för människor överhuvudtaget, och många av dem är aggressiva.

Bildkälla

02

ASPCA:s mål är att hjälpa hundarna med sina problem, och samtidigt dokumentera arbetet. På så sätt kan de sprida sina framgångsrika metoder till andra organisationer som arbetar med problemhundar.

I början hoppades de kunna rädda kanske hälften av dem. Men det skulle visa sig att deras arbete gick mycket bättre än så. De kunde hjälpa närmare 90 procent av hundarna att bli trygga, kärleksfulla familjemedlemmar.

Två av deras värsta fall var Robin och Kaya som båda räddades från Sydkorea.

Bildkälla

07

Bildkälla

01

Robin och Kaya var livrädda när de kom till centret. De hade aldrig fått kärlek av någon människa, de visste inte hur man lekte eller hur man gick i koppel.

– De var extrema fall. Man kunde inte komma nära dem, man kunde inte röra dem och de darrade av skräck, berättar Kristen Collins på ASPCA.

Bildkälla

03

De arbetade långsamt med hundarna, och steg för steg vann de deras förtroende. Robin var den som förändrades snabbast, och de upptäckte att lek var det bästa sättet att få henne trygg. Hon hade aldrig sett leksaker innan. Under leken började personalen försiktigt att klappa henne, och Robin verkade äntligen uppskatta deras närhet.

Bildkälla

04

Kaya var svårare, men även hon började så småningom slappna av med personalen och leka med de andra hundarna.

– Hon gav mig en puss på armen häromdagen, och det kändes fantastiskt, berättar Kristen.

Bildkälla

05

I augusti i år kunde Robin äntligen adopteras bort till ett nytt hem.

Bildkälla

06

Robin och Kaya är verkligen bevis för att alla hundar förtjänar en ny chans. Det räckte med att några människor trodde på dem, och gav dem kärlek och omvårdnad. Jag hoppas verkligen att Kaya får ett nytt hem snart också!

Här nedan kan du se en dokumentär om ASPCA:s arbete med Robin och Kaya.

Ingen djurindivid ska behöva födas, växa upp och dö i utsatthet. Djuren kan inte tala – vill du vara deras röst och bidra till förändring? Gör skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #AdopteraMera.
• Om du ska utöka din familj: köp inte, adoptera!
• Skriv på uppropet – skicka ditt budskap direkt till beslutsfattarna
• Stöd Djurens Rätts arbete för hemlösa djur. Här kan du läsa om hur du kan skänka valfritt belopp.
• Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Newsner Djur står på djurens sida, gilla om du gör det också.