Hon trodde hon skulle köpa en vanlig läderväska. Men när hon ser innehållet chockas alla.

Turisterna var ute och shoppade i Bangkok och stannade till vid en exklusiv läderbutik. Men när de undersökte väskorna och jackorna närmare fick de en obehaglig överraskning. Vi vet alla vad skinn och läder är för något – ändå väljer de flesta av oss att blunda för det när vi är ute och handlar. I ett socialt experiment vill nu organisationen PETA visa vad läderväskorna egentligen består av.

Skor, väskor, skärp, plånböcker, skinnsoffor, skinnjackor och skinnbyxor. De flesta av oss har förmodligen ägt något tillverkat av djurhud någon gång. Jag kan erkänna att jag har flera skinnskor hemma.

Men jag tänker sällan på hur dessa skor har tillverkats – tills jag såg filmen här nedan.

Miljontals kor, grisar, getter, får och hästar får sätta livet till för läderindustrin och det produceras nästan två miljarder kubikmeter läder varje år. De största producenterna är Kina, Italien, Indien, Brasilien och Korea.

Trots att det finns lagstiftningar kring djurskydd i flera av dessa länder har skinnindustrin svårt att följa reglerna. En stor del av djuren föds upp på djurfabriker i extremt små och trånga utrymmen. De transporteras tätt packade till slakterierna på lastbilsflak och transportörerna pressar av ekonomiska skäl in fler djur än vad som är lagligt. Det är inte ovanligt att djur kollapsar under färden och ibland får de varken mat eller vatten under transporterna. En del förare kör djuren på natten då inga poliser eller djurskyddsorganisationer finns ute på vägarna.

Världens största exportör av läder är Kina, där det inte finns någon formell lag mot djurplågeri. I Kina dödas ungefär 2 miljoner hundar och katter per år för deras skinn. Djuren tillbringar hela livet i pyttesmå metallburar och första gången de får känna fast mark under tassarna är dagen då de blir slaktade. Hund- och kattskinn används till handskar, bälten, prydnadssaker – och till och med kattleksaker.

Jag dömer ingen som väljer att köpa kläder som är tillverkade av djurskinn. Men filmen här nedan var verkligen en tankeställare och jag kommer nog tänka till nästa gång jag ser ett par snygga läderskor i affären.

Här nedan kan du se PETA:s sociala experiment.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.