Hon tvingades föda ungar till forskning. 32 år senare möter hon ett litet troll och får glädjen tillbaka.

Foxie födde ungar på löpande band. Men alla fyra ungar hon fick togs ifrån henne vid födseln. Hennes kropp användes för att testa vacciner, och för att producera fler schimpanser till forskningen. Ingen brydde sig om Foxies moderkänslor, eller några andra känslor heller för den delen. Långsamt blev hon allt mer deprimerad. Men 2008 hände något.

Foxie fick äntligen flytta från laboratoriet och komma till Chimpanzee Sanctuary Northwest i Seattle. Det är en fristad för schimpanser som utnyttjats i forskning. Hon hade hunnit bli 32 år när hennes liv äntligen fick en strimma ljus.

Bildkälla

02

Till en början var Foxie mest arg. Efter alla år av plågeri och sorg litade hon inte på någon, i synnerhet inte på människor. Hon vägrade leka och ville inte ens peta på några av leksakerna som personalen gav henne och de andra schimpanserna.

Bildkälla

01

Men så hände något. Foxie hittade ett leksakstroll, och adopterade det.

Bildkälla

05

Sen dess har hon adopterat många fler. Av någon anledning är det just troll hon tycker om, och de har blivit oskiljaktiga.

Bildkälla

06

Ibland bär hon runt dem på ryggen, precis som mammor brukar göra med sina små ungar.

Bildkälla

04

”Efter alla år av förluster har hon äntligen något som är bara hennes”, skriver personalen i ett facebookmeddelande.

Det är både vackert och tragiskt på samma gång.

Bildkälla

03

Efter att organisationen berättat om Foxie har människor hört av sig och undrat hur många troll hon har, och om de kan skicka henne fler. Chimpanzee Sanctuary Northwest svarar att hon redan har hundratals, men ändå alltid blir glad över att få fler.

Jag är så glad att Foxie äntligen får lite glädje i livet. Hon behöver aldrig mer utnyttjas i smärtsamma djurförsök, eller föda ungar som hon inte får behålla. Dela gärna den här artikeln om också du tycker att det är fel med dessa djurförsök!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna