Hundägare varnas: Dödligt gift sprids vid svenska hundrastgårdar

Två hundar har dött efter att ha blivit glykolförgiftade vid en hundrastgård i Mölndal.

Nu uppmanas oroliga hundägare att vara på sin vakt.

Det var i torsdags som de två hundarna blev inlagda på djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg.

De båda hundarna hade blivit förgiftade av glykol, som inte kräver någon stor dos för att vara dödlig, och hundarna avled senare av följderna.

– För hundar och andra djur smakar glykol sött. Ett känt problem är att människor som vill djur illa doppar bröd i glykol för att djuren ska skadas, säger djursjukhusets chefsveterinär Björn Åblad till Göteborgs-Posten.

Bildkälla: Shutterstock

Nu har händelsen polisanmälts samtidigt som varningslappar har satts upp vid den utsatta hundrastgården.

Men bland skakade hundägare är stämningen fortsatt orolig.

– Det här är något man läst i tidningar men jag har inte varit med om det här i Mölndal. Nu funderar jag på att köpa en munkavel till min hund. Det är djurplågare som gör sådant här, säger hundägaren Beatrice Hultgren till Göteborgs-Posten.

Bildkälla: Shutterstock

Hur skyddar man då sina husdjur? Enligt tidningen är det allra bästa att inte låta dem vistas i garage, bensinstationer eller andra platser där kylvätska och liknande produkter kan förekomma.

Om en hund blir förgiftad måste den få i sig motgift inom 12 timmar, annars är risken stor att hunden drabbas av obotliga njurskador. Det finns särskilda symtom att hålla utkik efter.

– Ifall det finns en risk att en hund fått i sig en större dos glykol finns det flera symtom att leta efter. Hunden kan verka berusad och vinglig samt även trött och slö, säger veterinären Björn Åblad till Göteborgs-Posten.

Dela vidare den viktiga varningen så fler hundägare kan vara på sin vakt!