Hunden Chilla höll på att drunka i isvaken – då agerade 18-årige Max blixtsnabbt

Gråwachteln Chilla var nära att mista livet när hon trillade ner i en isvak i Mälaren, men tack och lov fick tonåringarna Max Holm och Jonas Jansson höra henne pipa. Utan att tveka tog de sig ut till vaken som låg 25 meter från land, och påbörjade räddningsarbetet. 
– Det blev panik och jag kämpade för att hålla huvudet ovanför vattnet och få med mig hunden, berättar Max Holm.

18-årige Max Holm och hans kompis Jonas Jansson var inbjudna av Robert Jidesjö att delta i jakt på en ö utanför Västerås under fredagen. Allt flöt på bra fram till att killarna märkte att pejlsignalen från Roberts hund Chilla var för långt bort. 

När Max och Jonas närmade sig signalen kunde de höra hur Chilla pep, och förstod att hon hamnat i vattnet. Killarna förstod att det skulle bli ett tufft arbete att försöka rädda henne, men tvekade inte en sekund. Chilla befann sig 25 meter från land, och eftersom att isen brustit på flera ställen tvingades killarna vada i det iskalla vattnet. Den sista biten fick Max gå ensam. 
– På slutet blev det så djupt att jag inte bottnade. Då slog jag sönder isen med händerna och höll mig fast i iskanten. När jag kom fram till Chilla och skulle lyfta upp henne på iskanten blev det för tungt och isen brast. Det blev panik och jag kämpade för att hålla huvudet ovanför vattnet och få med mig hunden, berättar Max Holm för Jakt & Jägare

Max lyckades lyfta upp Chilla och ta dem båda till tjockare is. Max simmade och vadade i isrännan medan han puttade hunden framför sig. 
– Jag vet inte om det berodde på adrenalinhalten, men jag just när det hände kände jag ingen kyla, säger Max Holm.

Facebook/Max Holm

Tack vare Max och Jonas kunde hunden Chilla överleva oskadd till sin husse, som både var tacksam och imponerad. 

De här tonåringarna förtjänar att hyllas. Dela gärna för att uppmärksamma djurvännerna som räddade Chilla.