Hunden Dexter räddar Fridas liv varje dag – nu får han pris som årets djurhjälte

Den 3-åriga labradoren Dexter räddar 21-åriga Frida Bergströms liv varje dag.

Nu har hunden utsetts till Årets djurhjälte och kommer prisas på Svenska Hjältar-galan.

– Nu när jag har Dexter kan jag åka vart jag vill utan mamma och pappa, säger Frida till Aftonbladet

När Frida Bergström var blott 20 månader gammal drabbades hon av en svår hjärnhinneinflammation. Sedan dess har hon också fått en cp-skada och epilepsi – och från tonåren har hon haft dagliga anfall. Det var då hon bestämde sig för att ta hem labradoren Dexter, för att hjälpa henne i vardagen.

Med sina egna sparpengar köpte hon Dexter, utan familjens vetskap.
– Första gången jag träffade Dexter var det fantastiskt. Jag fick ha honom i knät i bilen och klappade honom hela vägen hem, säger Frida till Aftonbladet.

Bildkälla: Facebook/Frida Bergström

Hon tränade upp Dexter till att bli en certifierad epilepsihund och till sin hjälp fick hon en instruktör. Nu är Dexter utbildad och varje dag hjälper han Frida.

Labradoren kan lukta sig till ett anfall och kan därför också varna Frida när det är på gång så hon hinner sätta sig ner och inte skada sig själv.

Bildkälla: Facebook/Frida Bergström

När Frida får ett anfall springer han därefter för att hämta hjälp innan han återvänder till hennes sida – en sida han aldrig lämnar.

Förutom att lukta sig till anfall hjälper han även Frida i vardagen med att öppna dörrar och vara vid hennes sida när hon sover. 

Bildkälla: Facebook/Frida Bergström

Sedan Dexter kom in i Fridas liv har anfallen blivit betydligt färre och hon kan nu röra sig med större frihet – utan att vara beroende av sina föräldrar. Nu har Dexter blivit utsedd till Årets Djurhjälte och kommer få ta emot ett pris på Svenska Hjältar-galan.

– Jag har köpt nya kläder, men Dexter kommer som han är. Han får ha sin jobbväst på sig, han är fin som han är, säger Frida till Aftonbladet.

Bildkälla: Facebook/Frida Bergström

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook för att hylla Dexters fantastiska insatser!