Hunden dog efter kvällspromenaden. Nu vill hon varna andra hundägare för att ta ut sina hundar i värmen.

18-åriga Courtney Rogers var ute och gick med sin hund Henry när det fruktansvärda hände. Efter bara 10 minuters promenad började Henry få svårt att andas. Några timmar senare var han död.

– Jag tror inte alla förstår hur lätt det är för hundar att drabbas av värmeslag, säger hon till brittiska tidningen Mirror.

Nu vill Courtney varna andra djurägare för att ta ut sina hundar i värmen.

Varje år rapporteras det om hundar som blivit lämnade i varma bilar, och de flesta har nog koll på hur farligt det kan vara. Men vid riktigt varma temperaturer kan det faktiskt räcka med en promenad i solen för att hunden ska få dödliga skador. 

I tisdags slogs det värmerekord för året på flera ställen i Storbritannien. I staden Mortan där Courtney bor nådde temeraturen över 30 grader. Därför valde Courtney och hennes mamma att vänta till kvällen innan de tog ut sina två hundar på promenad. De tog även med vatten som hundarna kunde dricka på vägen. 

Men trots att de väntat tills det blev lite svalare fick den ena hunden, 11-åriga franska bulldogen Henry, plötsligt värmeslag. Han flämtade och hade svårt att andas så Courtney lät honom lägga sig i skuggan. 

De vågade inte gå mer utan ringde efter en vän som kunde köra dem hem istället. Trots att Henry fick en kall dusch och sveptes in i blöta handdukar mådde han inte bättre och familjen tvingades köra honom till veterinär.

Bild: Facebook

Henry fick stanna på djursjukhuset över natten och tyvärr blev han aldrig bättre. Vid fem på morgonen dagen efter ringde sköterskan och berättade att han fortfarande mådde dåligt och även fått flera anfall. Hon sa att det bästa för honom var att få somna in. Familjen fick en stund att tänka över det svåra beslutet, men när de ringde tillbaka till djursjukhuset 20 minuter senare hade Henry redan blivit så dålig så att han somnade in av sig själv.

Tyvärr är han inte ensam om detta hemska öde. På djursjukhuset berättade de att tre andra hundar varit med om samma sak bara under tisdagen.

Nu vill Courtney varna andra hundägare för att ta ut sina hundar i värmen. Efter Henrys död skrev hon ett långt inlägg på Facebook där hon berättade vad som hänt. Inlägget har nu delats av närmare 20 000 människor.

Om det blir extremt varmt, håll koll på era hundar. Särskilt om de är bulldogs, lite överviktiga eller har svårt med andningen. Om ni vill gå på promenad med dem i solen så var inte ute för länge och gå där det finns skugga som hunden kan vila i. Se till att de får dricka mycket vatten och inte blir för varma” skriver hon på Facebook.

Det är så sorligt att Henry dog. Låt inte hans död vara förjäves och dela det här inlägget med alla hundägare du känner. Kanske kan det rädda någon hund från att få värmeslag. 

Vila i frid lilla Henry.