Hunden Freja blev allvarligt sjuk – dog med alla valpar i magen när veterinärer höll stängt: ”Besviken”

Eva Åkerlunds hund Freja blev sjuk och dog med valparna kvar i magen. Det efter att ha blivit akut sjuk när veterinärer på Strömsholms djursjukhus hade stängt på grund av personalbrist, rapporterar SVT.

Det är för första gången någonsin som djursjukhuset i Strömsholm tvingats ta beslutet att stänga verksamheten under delar av sommaren. Det för att personalen behöver ta semester.

Dessutom är det svårt att rekrytera personal till nattjobben, vilket gör att djursjukhuset nu planerat att hålla den stängd mellan 1 maj och 29 augusti alla dagar i veckan. Åtminstone mellan 20.00 och 07.30, vilket SVT rapporterat om tidigare.

Men under vecka 27 och 33 stänger även akuten på djursjukhuset på helgerna. Ett beslut som fick förödande konsekvenser för hunduppfödaren Eva Åkerlund och hennes dräktiga hund Freja.

Tiken Freja började kräkas

Tiken Freja väntade sin andra kull valpar och fram till i helgen hade allt fortskridit som vanligt.

Foto: Shutterstock

Plötsligt började Freja kräkas under lördagskvällen men enligt Eva är inte det speciellt ovanligt under slutskedet av en hunds dräktighet, vilket gjorde att hon inte blev speciellt orolig.

Men under söndagsmorgonen kräktes Freja blod och Eva märkte att hon blev allt sämre.

”Lyssnade på hjärtljuden”

Eva sökte hjälp över telefon men fick inte svar var hon skulle åka. Och de hann inte långt. När Eva lade in Freja i bilen dog hon.

– Jag stod med ett stetoskop och lyssnade på hjärtljuden på min hund. De bara la av. Sen lyssnade jag på hjärtljuden på valparna, tills de tystnade. Det här var rent djurplågeri, den här tiken plågades till döds, säger uppfödaren Eva Åkerlund till SVT.

Eva säger att hon såklart blev ledsen men hon är också arg och besviken.

– Vi som djurägare, uppfödare, alla vi som hanterar djur. Vi har faktiskt som skyldighet att vi ska kunna åka med vårt djur till veterinär. Men vad gör vi när det inte finns någon veterinär att nå?

Fina Freja. Vila i frid.

Vad tycker du om att djursjukhuset tvingas stänga? Dela gärna med dig av dina tankar i en kommentar.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required