polisen

Hunden Hugo vägrar gå i sin farfars fotspår – vill hellre busa än att gå med i poliskåren

Polisens hopplösa träning med hunden Hugo gör nu succé på nätet!

Här är de härliga bilderna på den lekfulla vovven.

Alla hundar behöver övning för att utmanas och utvecklas!

Särskilt polishundar behöver gå i skola för att vässa sina kunskaper till perfektion, innan det är dags för dem att tillträda i samhällets tjänst.

I den svenska poliskåren finns i dag ungefär 400 polishundar och som varje dag gör otroliga insatser. Tillsammans med sina respektive hundförare utför de mellan 25 000 och 30 000 insatser varje år, uppger polisen.

I polishundarnas arbetsuppgifter ingår bland annat att spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra.

Hur vardagen ser ut för polishundarna och deras förare kan man bland annat ta del av via hundenheten i Stockholms Facebook-sida.

Där har en polis som humoristiskt kallar sig själv ”hundförarnas svar på Ceasar Milan” nu kanske hittat en påläggskalv för framtiden…

I ett hyllat inlägg skriver polisen om den unga jaktcockerspanieln Hugo – och de hopplösa försöken till att göra honom till polishund.

– Engagerad påbörjade jag direkt inventeringen och upptäckte att 20 års erfarenhet av hundträning var lika mycket värt som Monopolpengar på ICA, skriver polisen på sin Facebook-sida och förklarar att han är Hugos ”farfar”.

Hunden Hugo vill hellre leka än gå med i kåren – nu gör klippet succé på nätet

Huruvida Hugo verkligen kommer att bli en polishund i framtiden står alltså skrivet i stjärnorna. Men det görs i alla fall försök.

– Påbörjade lekövning med boll och i samma stund jag berömde hundens lekvilja så hade han dragit in i taggbuskarna och grävt ned bollen. Då hans utbildningsnivå ej nått upp till att förstå ordet hämta/apportera så va den leken slut. Den bollen kommer eventuellt någon framtida arkeolog pensla fram ur jorden – och då med buskiga, funderande ögonbryn i djupa veck – försöka analysera vad som skett i denna buske, skriver polisen och fortsätter:

– Om ett år kanske han kan bidra som sökhund med sin vassa nos.

I videoklippet nedan kan man ta del av hunden Hugos härliga äventyr:

Djungeldjuret HugoDå jag lyckats träna, hantera och få driftstarka schäfrar i tjänst under många år – och sen även utbildat och sjösatt en sökhundslabrador – så är det ju lite Cesar Milankänsla i kroppen. När så sonen införskaffat en liten jaktcockerspaniel så kunde jag ju direkt se den lille grävlingens potential till att bli statlig medarbetare – och då som sökhund. Engagerad påbörjade jag direkt inventeringen och upptäckte att 20 års erfarenhet av hundträning var lika mycket värt som Monopolpengar på ICA. Påbörjade lekövning med boll och i samma stund jag berömde hundens lekvilja så hade han dragit in i taggbuskarna och grävt ned bollen. Då hans utbildningsnivå ej nått upp till att förstå ordet hämta/apportera så va den leken slut. Den bollen kommer eventuellt någon framtida arkeolog pensla fram ur jorden – och då med buskiga, funderande ögonbryn i djupa veck – försöka analysera vad som skett i denna buske. Men jag anser mig ju vara duktig på spår så varför inte kolla hur unghunden står sig där. Saftigt gräs, mycket vittring, ett par belöningsgodisar längs vägen och sen dagens andra boll som roligt slut ifall vi når dit. Uppenbarligen hade han nosen i on-läge för spontanspåret tog han galant och visade fin teknik. Första godisen – check. Vidare mot nästa, men då uppvisade hunden någon form av schizofrent beteende och började hoppa likt en känguru i olika riktningar. Hopp, hopp – spårar en bit och sen ett par rejäla fyrfotahopp igen innan djungeldjuret faktiskt nådde fram till bollen. På vägen tillbaka fick allt sin förklaring då det vimlade av små fjärilar som huserade i det höga gräset. Likt poppande popcorn for dom runt över gräset. Självförtroendet hos hundförarnas svar på Ceasar Milan började kraftigt svikta, men skam den som ger sig. Kom på att jag ju även är bra på att lära in lydnad så det blir ju en kanonavslutning på denna dag att introducera unghunden i detta.Bifogar filmklippet så ser ni på ett ungefär hur det gick… Ser fortfarande enorm potential i denna hund, men Hugos farfar kommer med största sannolikhet inte vara mannen som ser till att denna hund träder i tjänst. Detta då han sitter på institution iklädd tvångströja och behandlas för – spanielfobi. Lägg dock namnet Claplays Charlie Brown – alias Hugo – på minnet. Om ett år kanske han kan bidra som sökhund med sin vassa nos.

Posted by Polisen Stockholm – hundsektionen on Sunday, July 23, 2023

Videoklippet och den tillhörande beskrivningen har gjort stor succé på nätet. I skrivande stund har tusentals användare uttryckt sitt gillande för hunden och hans upptåg.

– Härligt med lycklig hund. All lycka med träningen, skriver en tittare i en kommentar på polisens Facebook-sida.

– Vilken underbar beskrivning. Och vilken glädje i den fyrbenta. Tack för att du visade, skriver en annan.

– Tack för en helt suverän beskrivning av hundträning och självförtroende (sviktande) allt med en stor portion humor och värme, skriver en tredje.

– Ett väldigt gott skratt var välkommet denna regniga dag! Underbar liten grabb, skriver en fjärde.

Helt underbart! Oavsett om Hugo blir polishund en vacker dag eller ej, så är vi säkra på att han kommer att fortsätta värma många människors hjärtan.

Dela gärna vidare artikeln! Inlägget kan man läsa i sin helhet nedan.

https://www.facebook.com/hundenheten.stockholm/posts/pfbid02dGaPXKpTnKag57Gn8ixZw6PcD72KuKKYovdiY1nEjyYk7Pgis5TjBUbRMuCoA67Rl?cft[0]=AZXZBTEoRabpBy6bCBzWlog04MYMqWwrYx7lIz2W7QY-aPpaMbTPrgpiClWDXYuMFfEDt-11RXv8syH8X1pylQ2AFgeEguN6pA9ueu_AZx2knrQNfv_a-hEH6ubAOAL_obOGDETh1QFHOok9wrRfp5wQ-pjfoHxSoITxwVC_Alhl32sgTOQVr7vE9Wpwq3wLRRA&tn=%2CO%2CP-R