Hunden Lassy försvann spårlöst i Borås – 100 dagar senare hittades han i Skåne: ”Sådan lycka”

Collie-schäfern Lassy försvann i april 2021. Under våren och sommaren har han synts till i lokala Facebookgrupper i allt från Sjuhärad till Skåne.

Nu – efter 100 dagar på vift är han hemma i trygghet igen.

Det var i våras som de nyblivna ägarna till 2-årige Collie-schäfern Lassy satt i bilen och skulle ta med sin nya hund hem.

Men en nervös hund kastade sig ur bilen och flydde sin kos.

Barbara Lindell, som hjälpt till med hundsök i flera år kontaktades och startade en sökinsats med detsamma.

Syntes till i närområdet

Till en början syntes Lassy till hemma i krokarna hos sina ägare. Men ju fler personer som började leta efter honom desto längre bort från sitt hem sprang han.

Foto: Hundsök Lassy

– Han var inte skygg från början, men en hund som är ute på rymmen i några dagar blir blockerad och överlevnadsinstinkten kickar in, säger Barbara till Newsner och tillägger:

– De blir lite mer som en räv. En räv kan synas till i bebyggelse och bland människor men de kan inte fångas in med bara händerna. Lite så blir en hund också efter några dagar, de blir förvildade helt enkelt.

Barbara och hennes team gjorde allt för att få hem Lassy igen. Men Lassy betedde sig inte riktigt som andra hundar.

Sprang 6 mil under en natt

Inte nog med att han var väldigt snabb, han lyckades också hitta mat på flera håll. Vilket gjorde att vanliga metoder som att locka med mat i fällor inte riktigt fungerade.

– Han var otroligt snabb. Han kunde springa 6 mil på en natt. Vanligtvis skaffar sig hundar en plats som de återkommer till hela tiden men Lassy gjorde inte riktigt det. Och han hittade mat lite överallt, allt från kattmat till sopor, berättar Barbara.

Lassy sprang från Borås ned till Skåne, en sträcka på 25 mil. Till slut, efter 100 dagars arbete, fångades Lassy äntligen in.

– Eftersom han rörde sig hela tiden och återvände till vissa platser i bland så sprang han allt som allt 250 mil, säger Barbara och fortsätter:

– Men till slut stannade han faktiskt på en plats lite längre och under en månad lockade vi honom med mat. Men lyckades inte fånga in honom. Till slut hjälpte folk i området till att bygga ett stort hägn som vi kunde fånga in honom i.

Tog en månad

Barbara berättar hur de lade ut god mat i hägnet och hur de satte upp rörelsedetektorer för att kunna se när Lassy gick för att ta sig en munsbit, men det skulle visa sig ta ett tag innan han lät sig lockas in.

– Det tog några dagar. Hungriga hundar ser oftast inte galler utan går bara på nosen. Lassy var inte utsvulten så i början var det som att han förstod att det var en inhägnad, säger hon och tillägger:

– Men rätt som det var gick han in och då kunde vi dra igen.

Sökandet efter Lassy har väckt stort engagemang och på Facebook har lokala grupper gått varma.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4257263414339923&id=162563653809940

– Vilken resa, ag var med från dag 1 och lade ut första inlägget på bortsprungna hundar , det är sån lycka att han fångades in, säger Anette Karlsson som engagerat sig i fallet.

Barbara berättar att varken hon eller någon annan i teamet hade kunnat ana att sökinsatsen skulle ta 100 dagar.

– Flera av oss har hjälpt till med hundsök i flera år och vanligtvis kanske det tar ett eller två dygn, kanske en vecka, innan man har fångat in hunden. Inte kunde vi ana att det skulle ta över tre månader, säger Barbara.

”Varit ett stort samarbete”

Hon vill också passa på att tacka alla som varit inblandade i sökinsatsen.

– Det har verkligen varit ett stort samarbete mellan alla. Vi vill tacka alla som lokalt var med och hjälpte till. Vi är så tacksamma över att det var så många som ville rädda Lassy, säger hon.

Vad ska man tänka på om man har en ny hund?

– Det spelar ingen roll hur tam din hund är, alla hundar kan rymma. Tar du hand om en ny hund ska du vara extra försiktig. Ha gärna kopplet runt midjan eller ha en rymningssäker sele. Många hundar som rymmer gör det i en ny miljö, de kan verka lugna men kan vara stressade utan att visa det, säger Barbara och kommer med ett tips till.

– Om en hund rymmer ska man inte börja jaga den och skrika, då springer de bara ännu längre bort. Ibland kanske man måste gå efter men lämna någonting kvar på utgångspunkten, eller lägg ut mat där. Och går man efter så ska man inte ropa efter hunden utan locka mjukt. Och blir det långvarigt så ring någon av oss som vet hur man söker hunden. Ju snabbare man gör rätt i början desto snabbare får man in hunden.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);