Hunden Qross tog fast tjuvarna efter 1,3 mils jakt. Nu hyllas han av svenska folket för sin hjälteinsats.

Natten till lördag slog några tjuvar till mot en verkstad på en gård mellan Halmstad och Genevad. Polisen var på plats 15 minuter senare och hundföraren Morgan Björk och polishunden Qross tog upp jakten på de misstänkta.

Jakten blev längre än vad de hade tänkt. Qross sprang genom både skog, åkrar och ett samhälle.

– Att ge upp finns inte. Inför varje jobb förbereder man sig mentalt på vad som kan hända, säger Morgan Björk till Aftonbladet.

Till slut hittade de fyra misstänkta inbrottstjuvar som gömt sig i ett skogsparti. De var trötta och blöta – jakten hade pågått i hela 1,3 mil.

Morgan och Qross hade spårat i över tre timmar i vandrarkängor och full utrustning. Utrustningen med skottsäker väst, vapen, batong och radio väger mellan 16-17 kg. Vilken insats!

– Man är fokuserad på att lösa uppgiften, man läser hunden och samtidigt försöker man styra de andra. Det är ett teamwork med andra patruller och ledningscentralen. Hade vi inte haft det samarbetet så kanske det inte hade varit det lyckliga slutet, säger Morgan till Aftonbladet.

Det är ovanligt att polisen spårar så här länge, men hunden Qross vägrade ge upp.
– Han älskar detta, det är det bästa han vet. Han tycker inte om att vara hemma och slappa. Han blev jätteglad när vi hittade dem.

Självklart fick han också en fin belöning efteråt – favoritmaten leverpastej!

Polisen i Halland la ut en bild på Qross och Morgan i tisdags och inlägget har redan gillats och delats närmare 50 000 gånger. Vilken duktig vovve!

Natten mellan Fredag och Lördag, på en gård mellan Halmstad och Genevad, upptäckte en anmälare att några personer höll p…

Publicerat av Polisen Halland den 16 februari 2016

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna