Hunden Siri dog tragiskt efter badet – nu vill familjen varna andra för dolda dödsfaran: ”Gick otroligt fort”

Hunden Siri, 13 månader, lekte i vattnet med sin familj – 30 minuter senare var hon död. Hon hade drabbats av algförgiftning.

Nu vill familjen varna andra.

I helgen var Sofia Wahlström från Trollhättan med sin sambo, två små barn och några släktingar vid badplatsen Båtstöt i Mellereud och njöt av den vackra sommardagen.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10165458506180394&set=pcb.10165458506565394

Det var en mysig stund och Siri som älskade att bada kastade sig i vattnet och började leka. Hon var länge i vattnet och när familjen skulle gå tillbaka till bilen, en sträcka på inte mer än 150 meter, föll Siri ihop på marken, något Expressen berättat om tidigare.

Fick svårt att hålla balansen

Till en början trodde de att Siri var utmattad efter leken i vattnet, men så snart de var tillbaka i stugan hade Siri svårt för att hålla balansen och såg annorlunda ut i blicken.

Dessutom hade hon spytt i bilen.

Sofia och hennes sambo förstod att det var allvar, de lade henne på gräset och då förlorade Siri medvetandet. Familjen förstod att de måste åka till veterinär så de packade in sig i bilen men när ingen svarade på akutnumret på sjursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg ringde hon en granne som är djursjukvårdare.

Då kände hon hur Siris hjärta slutade slå.

– Vi stannade bilen och påbörjade hjärt- och lungräddning. Min granne guidade oss hur vi skulle göra. Men där och då gick det inte längre. Siri dog. Det var knappt 30 minuter efter att hon kommit upp från vattnet. Det gick otroligt fort, säger hon till GT.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10165458506245394&set=pcb.10165458506565394

Senare konstaterade Blå Stjärnans veterinär att allt tydde på att Siri förgiftats av alger. Även försäkringsbolaget ansåg att dödsorsaken var uppenbar och avstod därför obduktion, skriver GT.

Vill varna andra för faran

Enligt Sofia blev hon ombedd av veterinär att varna andra för algerna i vattnet så att fler ska slippa bli drabbade.

Sofia har skrivit ett inlägg om den tragiska händelsen på Facebook som i skrivande stund berörts av tusentals.

DELA GÄRNA⚠️⚠️TILL ALLA HUNDÄGARE⚠️⚠️Jag skriver till er med anledning till det fruktansvärda som hände i går. Allt…

Posted by Sofia Wahlström on Sunday, July 4, 2021

”Veterinären ville att vi skulle dela på sociala medier så att fler inte blir drabbade.Algförgiftning är livsfarligt för hundar och händelseförloppet kan gå på bara 30 min. Även småbarn kan bli drabbade hårt.Då vi befann oss i Dalsland hade vi inte chans att ta oss i tid till en akut veterinär, närmaste är i Göteborg.Vi är i stor sorg och chock över det inträffade som har hänt. Vår fina Siri finns inte länge. Mitt hjärta blöder och tårarna ligger nära hela tiden. Vår lilla hund som endast blev 13 månader. Vi som skulle tillbringa många år tillsammans.😭❤😭❤, skriver hon i inlägget.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10165458506445394&set=pcb.10165458506565394

Sara Peilot, verksamhetsledare vid Vänerns Vattenvårdsförbund, menar att det är ovanligt med algblomning i just Vänern.

– Men det kan absolut förekomma. Det är en ökad risk om det är varmt och stillastående vatten, som en grund vik där det inte är vattentillströmning från storvänern. Långtifrån alla alger är giftiga, men det går inte att se med blotta ögat om de är giftiga eller inte. Ser man algblomning ska man undvika bad, säger ho till GT.

Är det däremot en kommunal badplats man badar på är det deras ansvar att ta prover på vattnet och säkerställa att vattnet är badvänligt.

Dela gärna artikeln så att fler få ta del av denna viktiga varning.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required