Hunden vägrar lämna sin bästa vän på sjukhuset. Anledningen gör mig varm inombords.

Att besöka ett sjukhus är aldrig kul och för ett barn med autism kan det vara en otroligt skrämmande upplevelse. 9-åriga James Isaac kan inte tala och tycker inte om beröring. Men han har en stor trygghet i livet: Hunden Mahe.

Nyligen besökte James Wellingtons barnsjukhus i Nya Zeeland för att göra en MRI-röntgen. Hans servicehund Mahe fick följa med och stötta honom.

Bildkälla

01

Han fick till och med ligga i sjukhussängen med James.

Bildkälla

02

Mahe kom till familjen för två och ett halvt år sedan och James mamma Michelle berättar att hunden har förändrats sonens liv. Han följer honom vart han än går och lugnar James när han är rädd eller orolig.

Bildkälla

03

Det är inte bara under sjukhusvistelser som James behöver tröst från sin hund. Innan Mahe kom till familjen hade de svårt att lämna huset.

”Vi kunde inte ens gå ut och fika med familjen. James blev orolig och ville bara gå därifrån. Men när vi fick Mahe satt James bara stilla och väntade tills vi druckit upp vårt kaffe”, berättar James mamma Michelle för stuff.co.nz.

Bildkälla

07

”Det finns ett magiskt band mellan barn med autism och hundar, de kan lugna barnen. Barnen kan behålla ögonkontakt med hunden, något de ofta inte klarar med sina föräldrar eller syskon.” berättar Wendy Isaac som arbetar med att träna servicehundar.

Bildkälla

04

Förutom att lugna James så hjälper Mahe även till med att hålla honom trygg. När de är ute är de kopplade till varandra och om James springer för långt bort, eller mot en trafikerad väg, så stannar Mahe honom.

Bildkälla

08

Bildkälla

06

Jag blir så glad när jag ser vad hundar kan göra för barn med speciella behov. Djur är verkligen underbara!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna