Hundvalpen dog av giftet – nu varnas djurägare i Sverige för den livsfarliga larven

Den gifitga larven Blåsvart björkstekel har hittats på flera håll runt om i Sverige. 

Nu varnar länsstyrelsen för den giftiga larven – vars gift kan döda djur.

– Det finns en risk för att larven uppträder i beteshagar, säger Mikael Larsson, reservatsförvaltare på länsstyrelsen till SVT.

Det handlar om den giftiga larven Blåsvart björkstekel som hittats på flera håll i Sverige, allra senast i Halland. Larven lever mestadels av och på björklöv. Men senare på sommaren, under framför allt augusti och september, kan den utgöra livsfara för djur på marken.

Då larverna lämnar träden för att krypa runt i gräset och sedan gräva ner sig riskerar de att bli uppätna av nyfikna djur, något som kan vara direkt livsfarligt, skriver Skogsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen angriper larven björkträden i stora antal, och det handlar inte om en eller två larver.

– Det är ganska spektakulärt för det blir som kolonier som fullständigt äter upp hela lövverket på träden. Det kan vara tusentals som hänger i träden, säger Mikael Larsson på länsstyrelsen till SVT.

Bildkälla: Wikipedia

På 80-talet dog upp emot 50 får i Danmark efter att ha ätit larven och förra året avled en hundvalp i Skåne som hade fått i sig den, rapporterar SVT. Länsstyrelsen informerar för tillfället lantbrukare runt om i Halland för larvens intåg i länet.

– Vi funderade på om vi skulle gå ut med information eller inte och kom fram till att det finns en risk för att larven uppträder i beteshagar. Fåren skulle kunna bli förgiftade, säger Larsson till SVT.

Den blåsvarta björkstekelens larver är 1,5-2,5 centimeter långa och är gula med svarta ränder. Larverna angriper björkar och äter upp hela kvistar eller grenar, för att sedan lämna kvar mittsträngen på bladen som vissnar.

Bildkälla: Maxpixel

Jag tänker dela vidare artikeln för att varna så många djurägare jag kan om den livsfarliga larven. Överväg gärna att göra det du också.

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.