Hundvalpen Vera sprang från nyårsfirandet – återfanns 10 dagar senare: ”Det var i sista stund”

På nyårsafton inträffade det som inte fick hända.

Valpen Vera rymde genom en dörr som stod på glänt och försvann ut i nyårsnatten.

Under 10 dygn pågick sökandet efter lilla Vera och när allt bara kändes hopplöst så fick matte Carina det glädjande samtalet – Vera var återfunnen.

Det var timmen före tolvslaget på nyårsafton och Carina Tillgren firade tillsammans med andra i Markaryd.

Hunden Vera hade varit med hela kvällen, men plötsligt var hon spårlöst försvunnen.

– Hon smet ut när barnen inte stängde dörren ordentligt. Det var vid elva eller halv tolv på kvällen, säger Carina Tillgren till Newsner.

Vera, som bara är nio månader gammal, upplevde under kvällen sin första nyårsafton. Enligt matte är hon mycket skotträdd, vilket kan ha gjort att hon fick för sig att springa ut när fyrverkerierna smällde.

Hunden Vera
Foto: Privat

Sökte oavbrutet första dygnen

Tiden som följde bestod av ett konstant sökarbete efter Vera.

– Vi var ute dygnet runt och letade under de två första dygnen. Jag tror att vi luskammade hela Markaryd, säger Carina till Newsner.

Dagarna efter nyår så sjönk temperaturen och snöoväder drog in. Oron för Vera växte för varje dag som hon var borta. Vera, som är av rasen Pomeranian, har inte hunnit få all sin päls än. Detta gjorde läget än mer kritiskt.

Efter att ha efterlyst Vera i inlägg på Facebook så slöt mängder av människor upp för att hjälpa till i sökarbetet.

– Folk har kommit med buss, bil och tåg från andra ställen för att hjälpa till att leta. Så det har varit en väldigt stor uppslutning, säger Carina.

Fick hjälp av sökhundar och drönare

Folk ställde upp med specialsökhundar och drönare för att lyckas lokalisera Vera. Men än fanns inte mycket spår efter henne. På övervakningskameror hade hon fångats på film vid ett par tillfällen, men det tycktes omöjligt att hitta henne.

– Vi hade lagt in en jätteinsats på tisdagen. Vi skulle samlas klockan fem allihopa och vi var tre hundar, tre drönare och säkert ett 50-tal personer som slöt upp.

Hunden Vera
Foto: Privat

Så skedde miraklet

På onsdagen förra veckan så fick Carina ett samtal från en person som bodde utanför Markaryd. Vera var återfunnen.

– I onsdags morse så ringde en dam som bodde ungefär fyra kilometer utanför Markaryd. Hon sa att hennes man sett Vera i trädgården när han skulle till jobbet. De försökte locka henne med lite skinka och leverpastej. De hade lockat upp henne på trappan, öppnade dörren och lade skinkbitar in hela vägen in till köket. Hon hade gått in i huset och frun i huset var då snabb med att stänga dörren, berättar Carina för Newsner.

Carina vågade till en början inte ta ut lyckan i förskott.

– Det var fantastiskt. Men man vågade inte riktigt hoppas förens man kom ut dit och fick se henne. Det har varit så många som ringt och sagt att de sett henne. Då har man kört dit och så har hon varit borta igen. Så man tänkte på vägen dit att ”aja, hon kanske inte är kvar där när jag kommer dit”.

Kom hem igen – efter 10 dygn

Som tur var handlade det inte om något falsklarm denna gång. Carina fick återigen se sin älskade Vera, som mirakulöst nog klarat sig i tio dygn på egen hand i kylan. Var hon hållit hus under denna tid är oklart.

Men nu är Vera äntligen hemma igen – mot alla odds. Carina riktar en stor eloge till alla som hjälp till att leta efter henne och så småningom ska det firas med tårta.

Hunden Vera
Hunden Vera och matte Carina Tillgren. Foto: Privat

Veras tid ute på vift har dock satt sina spår hos den lilla valpen. När hon hittades var hon mycket trött och kall – men fortfarande överlycklig över att få återse matte igen.

– Hon var ju jättehungrig, men man måste ta det lite försiktigt, hon får ju inte äta för mycket. Man får portionera ut mat till henne. Hon har gått ner ett kilo och dragit på sig lunginflammation, pulsen var jättelåg på henne. Så det var i sista stund som vi fick tag på henne tror jag, säger Carina Tillgren.

Vera håller på att återhämta sig och av veterinären har hon fått medicin. Snart ska hon vara helt återställd igen!

Vilken mirakelhund! Så oerhört skönt att hon hittades till slut!

Vi hoppas verkligen att hon så snart som möjligt blir frisk och kry igen.