Hurra! Modiga vovven Äxit utses till årets polishund – efter att ha hittat försvunnen pojke

6-årige schäfern Äxit är Årets polishund 2021.

Nu hyllas han stort för sina modiga insatser.

– Han är extrem i nosarbetet och under spårning kan han försvinna i sin egen värld, säger hundföraren Adrian i ett pressmeddelande.

Inom den svenska poliskåren finns många hjältar. Bland dem, de hundratals polishundar som dagligen utför modiga uppdrag av alla dess slag.

De kan spåra och söka, övervaka och patrullera, och hitta försvunna personer. De fyrbenta vännerna hyllas ofta stort av sina människokollegor – och även av allmänheten i sociala medier!

För att uppmärksamma deras viktiga insatser lite extra, utses också ”Årets polishund” varje år. Priset delas ut av Svenska Kennelklubben i samarbete med representanter för Polismyndigheten och Polisens Hundförarförbund.

Utmärkelsen går till en hund inom polismyndigheten som har gjort ett gott jobb. I fjol var det exempelvis 7-årige schäfern Izor som fick ta emot det ärofyllda priset. Detta efter att bland annat ha gripit en misstänkt våldtäktsman.

polis
Foto: TT

Äxit är årets polishund

Nu står det klart att Årets polishund 2021 är Äxit, en 6-årig tysk schäferhund.

Till vardags arbetar Äxit ihop med hundföraren Adrian inom Region Mitt. Han beskrivs som en självständig hund med mycket egen vilja – som är riktigt skicklig på att spåra bovar och försvunna personer.

– Han är extrem i nosarbetet och under spårning kan han försvinna i sin egen värld, säger hundföraren Adrian i ett pressmeddelande från Svenska Kennelklubben.

Något som Äxit visade prov på, när han tidigare i år spårade upp en försvunnen pojke.

Äxit årets polishund!I förra veckan meddelades det att patrullhunden Äxit har fått utmärkelsen "Årets polishund 2021"….

Posted by Polisen Västmanland on Monday, November 1, 2021

Spårade upp försvunnen pojke

I sin vinnarmotivering berättar juryn om den särskilda händelsen, där Äxit blev stor hjälte.

”En insats under året då Äxits spårförmåga spelade en avgörande roll var när en 13-årig pojke försvann under en löptur en het sommardag. När Adrian och Äxit kom till platsen hade pojken varit borta i 3 timmar och kunde inte hittas trots att många hjälpt till i sökandet. Äxit började spåra och fann pojken på ett fält med högt gräs. Pojken var medvetslös på grund av värmeslag när han hittades och Adrian fick leda arbetet med att kyla ner honom och få dit ambulanspersonal, vilket räddade pojkens liv”, skriver juryn i sin motivering.

Inte heller hundföraren Adrian glömmer Äxits insats i första taget.

– Jag har tänkt mycket på den här insatsen i efterhand och det är sådana här händelser som gör allt arbete man lägger ner värt det, säger han.

Förutom den fina utmärkelsen får Äxit en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom, en bädd och massor av hundfoder.

Nu skickar vi våra största gratulationer till Äxit. Tack för allt du har gjort, och gör, för vårt samhälle!

Lämna gärna en kommentar för att hylla den modiga polishunden. Och du, dela gärna vidare för att uppmärksamma Äxit lite extra!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required