Huset totalförstördes i branden. 1 dygn senare ser brandmännen något röra sig i fönstret.

Huset totalförstördes i branden. 1 dygn senare ser brandmännen något röra sig i fönstret.

Man brukar ju säga att katter har nio liv, och i det här fallet stämmer det verkligen! I tisdags bröt en brand ut i en villa i Kumla. Inga människor skadades men flera av familjens katter blev kvar i huset som efter några timmar var totalförstört av elden. Ett dygn efter att branden startat kom SVT:s reporter till platsen för att ta några bilder – och gjorde en helt makalös upptäckt. I ett av de utbrända fönstren satt en katt och jamade efter hjälp.

Brandmannen Linus Oskarsson inledde genast en räddningsaktion för att få ut katten, som heter Nietzsche, från huset. Han klättrade upp till fönstret med hjälp av en stege och lyfte sedan ner katten, som var både blöt och rädd. Han talade hela tiden med lugn röst till den.

– Jag inbillade mig att jag kanske kunde lugna den lite genom att prata, säger han till SVT Örebro.

katt

Brandmännen kunde snabbt konstatera att det inte bara var en levande katt i huset. De hörde fler jamanden där inne. Men eftersom huset var så skadat av branden kunde de inte gå in på grund av rasrisken. Men med hjälp av mat och lockanden lyckades de till slut få ut lilla Lexie också. Båda katterna verkade oskadda, förutom lite bränd plast i pälsen.

Vid 16-tiden på onsdagen räddade brandkåren en tredje katt, Whisky, som också var kvar i huset.

Ingen av de tre katterna verkar ha fått några allvarliga skador i samband med branden. De fick alla åka till veterinären för att tvättas och få syrgas. Några av dem var svedda i pälsen men annars verkar de ha klarat sig bra.

Nu fattas bara en av de sju katter som bor i huset, och familjen som äger den hoppas att den också klarat sig.

– Det är en utekatt så förhoppningsvis var den utomhus redan när det började brinna, säger Ingela Eriksson som bor granne med familjen, till SVT.

Jag tycker att det är helt fantastiskt att katterna överlevde branden! Hoppas verkligen att de hittar den sista katten vid liv också!

Här nedan kan du se en film när Linus räddar Nietzsche.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.