Igelkott kämpade för sitt liv när den satt fast i plastmugg – räddades av Martin: ”Detta var så illa”

En igelkott hade fastnat i en plastmugg när privatpersonen Martin Olsson upptäckte den. Det lilla livet kämpade för att ta sig loss, men ingen vet hur länge han hade sprungit runt med skräpet runt huvudet.

Som tur är var Martin Olsson där och kunde rädda igelkotten innan det var alldeles för sent. Men han rasar mot folks beteende.

Att kasta skräp i naturen anses vara socialt oaccepterat av många – det är sådant man inte gör. Men ändå händer det hela tiden.

Martin Olsson hittade en igelkott när han var påväg hem från sitt jobb i Växjö, som blev beviset på vad som faktiskt kan hända när man kastar sitt skräp på backen.

– Så ser det ut när folk slänger sitt skräp i naturen istället för i papperskorgar, säger han till Aftonbladet.

Igelkotten på bilden har inget med texten att göra. Foto: Shutterstock

”Blev som en fälla”

Den här igelkotten kämpade för sitt liv när den hade fastnat i en milkshake-plastmugg med lock på. Den hade fastnat med huvudet i det lilla hålet och kunde inte ta sig ut, trots att den tappert försökte trycka med sina små tassar.

– Det är inte konstigt att en igelkott blir sugen på milkshake, men det blev som en fälla för den, säger Martin Olsson till Aftonbladet.

Plastmuggen var en milkshake mugg med ett mindre hål locket som är till för sugrör. Foto: Shutterstock

2,4 miljoner kilo skräp

Organisationen 4Ocean består av volontärer som samlar upp skräp i vatten runt om i världen. På bara två år har de samlat ihop 2,4 miljoner kilo skräp – och det är bara från vattnet. Det finns säkerligen lika mycket i naturen skriver organisationen på sin hemsida.

Martin Olsson vill att folk ska förstå allvaret med att slänga skräp i naturen.

– Jag tyckte detta var så illa. Det kändes bra att få rädda den lilla igelkotten. Den hade säkert kunnat gå med burken på huvudet hela natten innan någon upptäckt den, säger Martin Olsson till Aftonbladet.