Igelkottar skalperas av populära gräsklipparen – så kan du rädda dem

Robotgräsklipparen kan visserligen förenkla vardagen för många husägare – men de riskerar också att bli ett dödligt vapen för intet ont anande igelkottar.

Nu vädjar Naturskyddsföreningen till alla som använder sig av robotgräsklippare att stänga av dem vid gryning och skymning då igelkotten är mest aktiv.

Allt fler igelkottar skadas av robotgräsklippare i våra trädgårdar. Naturskyddsföreningen har de senaste åren fått in flera rapporter om olyckor där igelkottar skadats eller avlidit efter att ha blivit påkörda av självgående gräsklippare.

– De litar på sina taggar. Men de hjälper inte i de här fallen, säger Per Bengtsson, biolog vid Naturskyddsföreningen, till TT.

Skadorna är ofta brutala. Gräsklipparens vassa blad träffar igelkotten över huvudet.

– Den vanligaste skadan vi ser på igelkottarna är att de bli skalperade. Knivarna träffar strax ovanför ögonen, och sedan ryker hela huden, en del taggar, något öga eller öra, någon kind. En del igelkottar kan vi rehabilitera, men en del har så pass omfattande skador att vi får avliva dem direkt, säger Susanne Johansson, djurvårdare på Distriktsveterinärerna i Mora, till Dalarnas Tidningar.

Men det finns ett sätt att minska risken för att skada en igelkott med sin gräsklippare. De flesta igelkottar är nämligen aktiva vid gryningen och på kvällen.

– Det vore bra om man kunde låta bli att ha igång dem under gryning och skymning när igelkotten är som mest aktiv. Man kan använda den på dagen istället. Det blir ett merarbete för husägarna men det kanske man kan ta för att hjälpa igelkottarna, säger Per Bengtsson på Naturskyddsföreningen.

Dela den här infon till alla du känner, så kanske vi kan rädda några igelkottar från detta hemska öde!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.