Ilskan efter gorillan Harambes död: ”Pojkens föräldrar skulle ha haft bättre uppsikt”.

I lördags inträffade en mycket tragisk händelse i den amerikanska delstaten Ohio. Djurskötare på Cincinnati Zoo tvingades skjuta ihjäl en gorilla efter att en 4-årig pojke tagit sig in i hans bur. Gorillan, en 17-årig hane vid namn Harambe, gick fram och tog tag i pojken och djurskötarna såg ingen annan möjlighet än att döda gorillan. Nu riktas hård kritik mot pojkens föräldrar.

Efter att pojken tagit sig in i buren föll han rakt ner i en vallgrav. Harambe, som vägde mer än 180 kilo, gick då ner och tog tag honom. Vittnen kunde sedan bara förfärat se på när gorillan drog runt den skrikande pojken i vattnet. Det tog tio minuter innan gorillan sköts.

Pojken fördes till sjukhus men ska inte ha fått livshotande skador.

gorilla2

Anledningen till att djurskötarna valde att döda gorillan istället för att söva honom beror på att sömnmedlet inte verkar tillräckligt snabbt. De fruktade att han skulle kunna hinna döda pojken om de inte agerade omedelbart.

Händelsen i helgen har upprört tusentals människor. En namninsamling där man kräver att föräldrarna ska ställas till svars för gorillans död har skapats, och hittills har närmare 100 000 personer skrivit på.

gorilla1

”Denna vackra gorilla miste livet eftersom pojkens föräldrar inte kunde hålla koll på sitt barn. Vi anser att barnet inte skulle ha kunnat komma in i buren om han hade varit övervakad av sina föräldrar” skriver skaparen av namninsamlingen ”Justice for Harambe”.

Trots ilskan över gorillans död så är alla överens om att det var rätt beslut att döda den för att rädda pojkens liv.

Jag kan inte annat än att hålla med om att gorillans död är tragisk. Samtidigt skulle inget av detta ha hänt om gorillan hade levt i frihet istället för på ett zoo. Jag hoppas verkligen att pojken repar sig och inte får några bestående skador!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.