Island dödar valar, så nu stänger dessa hackare ner landets webbsidor.

Aktivister från gruppen Anonymous har tagit på sig ansvaret för en cyberattack som släckte ner 5 webbsidor tillhörande den Isländska regeringen, bland annat statsministern Sigmundur Gunnlaugssons webbplats. Anledningen? Island jagar valar.

”Vi på Operation KillingBay har tittat Island under en längre tid. De fortsätter att slakta en utrotningshotad art för kommersiell vinning. Nu är det dags att agera. Vi ger dig #OpWhales”

Så börjar Anonymous meddelande som publicerades i en film på Youtube förra veckan.

Bildkälla

val1

Islands valjakt har länge varit en omdiskuterat ämne och 2011 hotade USA med ekonomiska sanktioner mot Island om valjakten fortsatte.

Island och Norge följer inte Internationella valfångstkommissionens förbud mot jakten från 1986 och i år har fiskeridepartement gett valfångarna en kvot på 383 djur att jaga. Mycket av valköttet säljs sedan vidare till Japan.

Samtidigt som årets jakt drog igång i somras skrev omkring 730 000 personer under ett upprop på internet som kräver att jakten stoppas.

Bildkälla

val4

Och nu har alltså hackergruppen Anonymous gett sig in i debatten. Den isländska regeringens webbsidor stängdes ner i fredags och låg sedan nere till lördagen.

”Valar har ingen röst. Vi kommer att vara en röst för dem. Det är dags att tala ut om den väntade utrotningen av en hel art. Det är dags att låta Island veta att vi inte kommer att stå och titta på när de utrotar dessa djur.”

Bildkälla

val2

Här nedan kan du se hela deras meddelande.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna