Jaaaaaaaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag.

Djurens Rätt och Newsner vill med kampanjen #IntePåCirkus att Sverige förbjuder vilda djur på cirkus. Nu lovar Cirkus Maximum att deras elefanter har turnerat klart. – Jag lovar att nästa år är elefanterna inte med, säger cirkusdirektören Bengt Källquist. Det hindrar dock inte andra cirkusar från att använda elefanter och andra vilda djur. Genom att skriva under Djurens Rätts och Newsners namninsamling stödjer du kampanjen för en lag mot elefanter och andra vilda djur på svenska cirkusar.

Bild: VK.se.

maximum

Över 42 000 har redan skrivit på Djurens Rätts och Newsners namninsamling för att förbjuda elefanter och vilda djur på cirkus. En av de svenska cirkusarna som fortfarande har elefanter är Cirkus Maximum. Dunja och Daela transporteras landet runt under cirkusens turne.
– Men våra elefanter uppträder inte i manegen. Det har vi slutat med, säger cirkusdirektören Bengt Källquist till Newsner.

Varför måste ni då transporterna elefanterna Sverige runt?
– Vi kan ju inte bara lämna dom hemma. Vi måste hitta ett nytt hem åt dom. Vi kommer inte fortsätta med elefanter. Vi är färdiga med det.

Tycker du att det är dags att även Sverige inför ett förbud mot vilda djur på cirkus?
– Jag har inget problem med ett förbud mot elefanter. Men vet inte om jag kan stödja kampanjen, jag tror inte att branschen skulle gilla det, säger Bengt Källquist.

Men du kan lova att din cirkus slutar helt med elefanter?
– Ja, det kan jag lova. Nästa år är dom inte med, säger Bengt Källquist.

Att Cirkus Maximum nu bestämt sig för att sluta med elefanter hindrar dock ingen annan cirkus från att turnera med elefanter. Därför hoppas Djurens Rätt och Newsner att du skriver under namninsamlingen.

Läs mer om #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Publicerad av Newsner Djur