Kända komikern ryter ifrån: Ni måste sluta operera bort klorna på era katter.

De flesta av oss skulle aldrig komma på tanken att skada våra djur bara för vår bekvämlighets skull. Vi skulle aldrig kunna tänka oss att ta bort ett av våra husdjurs mest grundläggande behov bara för att rädda tv-soffan där hemma. Men tyvärr finns det människor som gör det. I flera stater i USA är det tillåtet, och ganska vanligt, att operera bort klorna på katter. Det här är något som har fått brittiska komikern Ricky Gervais att bli förbannad.

Allt fler amerikaner protesterar mot ”declawing”, alltså att operera bort kattens klor. Operationen innebär att man tar bort en del av kattens tåben för att klorna inte ska växa ut igen. Självklart innebär operationen smärta för katten, men den tar även bort möjligheten att utföra ett naturligt och viktigt beteende – att få klösa. Det kan innebära psykiska problem för katten och till och med göra att den börjar bitas istället, eller slutar använda kattlådan.

Den amerikanska staten Kalifornien har redan förbjudit dessa operationer i flera kommuner inklusive Los Angeles och San Francisco. Men i New York och flera andra stater är det fortfarande tillåtet.

Enligt organisationen Paw Project har 25 procent, cirka 22 miljoner, av alla amerikanska katter gått igenom den onödiga operationen och fått sina klor borttagna.

Brittiska komikern Ricky Gervais gick häromdagen ut och ställde sig bakom Paw Projects önskan om att förbjuda declawing i New York.

”Hur kan någon frisk människa operera bort klorna på en katt eller en kattunge? Jag skulle aldrig kunna föreställa mig att göra ett sådant övergrepp på min kisse, hur många mattor eller soffor hon än förstör. New York är en av de största och mest progressiva platserna i världen, och jag hoppas att se dem ligga i framkant i hur människor behandlar djur.” skriver komikern i ett pressmeddelande.

På bilden i pressmeddelandet poserar han tillsammans med sin katt Ollie.

I Sverige, och de flesta andra europeiska länder, är det förbjudet att operera bort klorna på katter för att de inte ska klösa, precis som att det också är förbjudet att operera bort stämbanden på en hund för att den inte ska skälla. Man får bara operera ett djur om det är befogat av veterinärmedicinska skäl.

I Israel riskerar man till och med fängelse och stora böter om man tar bort klorna på sin katt.

Det är verkligen på tiden att hela USA förbjuder detta också! Jag är glad Ricky Gervais ställer sig bakom Paw Project i detta!

Katter kan inte tala själva, så vi måste protestera åt dem!

Bildkälla

12832515_10154108313554602_3333138484992740671_n

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.