Kamphunden Evan är ett levande bevis på att det går att bli hel igen.

Ordet ”kamphund” används fel ibland. Vissa tror att det är ett samlingsnamn för vissa raser som är aggressivare än andra. Men de kunde inte ha mer fel. Kamphundarna är i själva verket offer för en fruktansvärd verksamhet som går ut på att tvinga dem att slåss med varandra.

Arrangerade hundfighter är något av det värsta jag vet. Hundar föds upp för att slåss och utnyttjas tills de antingen dör eller blir för svaga för att kunna användas som kamphundar längre. Då dumpas de som om de vore skräp.

I USA förekommer det här på flera ställen, och polisen arbetar för att få stop på det. I augusti 2013 lyckades polisen i Alabama rädda 367 hundar som utnyttjas i hundfighter. Det är en av de största räddningsaktioner av det här slaget någonsin, i alla fall i USA.

Även om hundarna nu var trygga så hade de en lång väg att gå innan de kunde leva som normala hundar igen. Under två år har de fått vård för sina skador, ordentlig mat och massa kärlek. Det tar tid att läka alla sår efter att ha utnyttjats som kamphund. Inte minst såren på insidan.

Men det går faktiskt att bli hel igen. Evan var en av de 367. Idag mår han bra.

Bildkälla: Facebook

06

I början gömde han sig alltid i ett hörn på hundhemmet där han bodde. Han var livrädd för andra hundar. Hans tänder hade slitits ner eftersom han hade tuggat så mycket på kedjan som han satt fast i.

De tänder som han hade kvar var infekterade, så det fanns inget annat alternativ än att ta bort dem.

Bildkälla: Facebook

04

Efter att Evan blivit räddad flyttades han till Twin Cities Pet Rescue och fick sedan flytta in i ett fosterhem. Eftersom han var så rädd för andra hundar höll man honom ensam till en början. Men det dröjde inte länge innan Evan började uppskatta sällskapet från familjens andra två hundar.

Bildkälla: Facebook

02

Idag har Evan till och med två familjer! Den första tiden efter räddningen flyttade han mellan två olika fosterhem och båda familjerna bliv så förtjusta i honom så de bestämde sig för att ha gemensam vårdnad.

Bildkälla: Facebook

03

Evan är verkligen ett levande bevis på hur mycket kärlek en hund kan ge. Trots att han blev så utnyttjad den första delen av sitt liv så är han en kärleksfull och trygg hund idag.

Bildkälla: Facebook

05

Ärren från Evans tid som kamphund kommer alltid finnas kvar, och sina tänder kommer han aldrig få tillbaka. Men han har fått något annat istället. Ett hem, två familjer och massor av kärlek.

Bildkälla: Facebook

01

Lycka till i framtiden lilla Evan!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.