Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Katten Maja svalt ihjäl när matte fördes till sjukhus. Nu får hemtjänsten tuff kritik.

När en äldre kvinna i Södertälje fördes till sjukhus blev hennes katt lämnade kvar i lägenheten.

Det dröjde hela 11 dagar innan någon kom för att hämta katten, men då var det tyvärr försent. Katten Maja hade avlidit. Nu riktar Södertälje katthem och djurägare i hela Sverige stark kritik mot hemtjänsten.

– På djursjukhuset blev de helt bestörta över vilket skick katten var i. Veterinären sa bara att det inte fanns något att göra, säger Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem, till Aftonbladet.

Enligt Södertälje katthem visste hemtjänsten om att den kvarlämnade katten vare sig hade mat eller vatten. Ändå tog det elva dagar för hemtjänsten att larma Södertälje katthem.

– Vi fick besked av hemtjänsten att de inte kunde öppna för någon. Inte ens när vi hade ett intyg från brukaren, säger Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem, till Aftonbladet.

Katthemmet ringde till polisen och efter det öppnade hemtjänstens personal dörren till lägenheten. Där inne låg Maja i väldigt dåligt skick. Enligt katthemmet fanns det inte mycket att göra, det var försent för att rädda Maja, som avlivades.

Både djursjukhusets personal och Södertälje Katthems Astrid Åkesson har tagit riktigt illa vid sig på grund av händelsen.

– Det är klart att man blir upprörd. Hemtjänsten har agerat mycket märkligt. De hade kunnat undvika den här tragiska utgången, säger Astrid Åkesson.

På Södertälje kommun, som ansvarar för kvinnans hemtjänst, hävdar man att ansvaret för husdjur ligger på ägaren själv.

Kommunen fick reda på situationen först när katthemmet kontaktade hemtjänsten dagen före midsommarafton. På kommunen anser man inte att det brustit i sina rutiner.
– Hemtjänsten har inte haft kännedom att det funnits en ensam katt som ingen tar hand om förrän i torsdags, säger Caroline Wenner, områdeschef på Södertälje.

Publicerad av Newsner Djur. Gilla oss gärna!