Katten Maja svälte ihjäl när matte låg på sjukhus – nu införs ny lag för att rädda djur

När matte åkte in på sjukhus lämnades katten Maja ensam hemma. 

Men hemtjänsten larmade inte om att Maja behövde hjälp – och lät inte Katthemmets personal komma in i lägenheten. 

Polisen klev in i lägenheten förra sommaren och fann en kraftigt undernärd katt. 

Maja vägde bara 1,9 kilo. 

Hon hade då levt utan mat och vatten i elva dagar, skriver Länstidningen. Södertäljekatten var svårt undernärd och länsveterinären tog beslut om att katten tyvärr var tvungen att avlivas.

Men innan polisen hade kommit till lägenheten hade Katthemmet i Södertälje försökt få hemtjänsten att öppna dörren till lägenheten – och hjälpa den fyrfota vännen. Kvinnan som låg på sjukhus hade samtidigt skrivit ett intyg att det var okej att Katthemmet fick gå in i lägenheten.

Ändå fick de nej till svar när hemtjänsten hänvisade till sekretessbestämmelser, samt att kvinnan både hade anhöriga och en god man. 

– Vi förstod att det var bråttom, men när vi kontaktade hemtjänsten blev det tvärstopp. De ville varken gå in till katten och ge den mat och vatten eller släppa in oss, sa Astrid Åkesson, ordförande på katthemmet, berättar för LT – och fortsätter:

– Jag har förståelse för att hemtjänsten har strikta regler om sekretess. Men det finns något som heter medkänsla också, säger hon.

Trots att Majas liv inte gick att rädda var hennes tragiska öde inte förgäves. Nu har nämligen en ny lag införts – för att rädda djur i liknande situationer i framtiden. Lagen, som går under namnet lex Maja, ger hälso- och sjukvårdspersonal rätt att meddela till lämplig myndighet om de får veta att djur far illa. Detta utan att riskera att bryta mot tystnadsplikten, skriver LT. 

Foto överst: Pexels (katten på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra).

Stackars Maja som tvingades sätta livet till! Detta är oacceptabelt. Nu delar jag det här vidare och hoppas att inget djur i framtiden måste gå samma öde tillmötes. 

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.