Katten Ove minskar oro bland demenssjuka på äldreboende

Jag vet att djur kan betyda oerhört mycket för oss människor. De har en lugnande effekt, kan motverka ångest och få oss att känna oss mindre ensamma. Jag behöver ingen forskning för att slå fast detta, eftersom jag har haft både hund och katt själv.

Katten Ove är ett bevis på hur mycket ett djur kan betyda för vårt välmående. Han förgyller nämligen vardagen för pensionärerna på ett äldreboende i Lyckeby.

I vintras flyttade Ove in på avledningen fem på äldreboendet i Lyckeby, Karlskrona. Sedan dess har han blivit väldigt populär bland pensionärerna.

– Han är jättepoppis. De frågar efter katten och han har en lugnande effekt, säger Viktoria Magnusson, kvalitetsansvarig undersköterska, till SVT Blekinge.

Ove har inte haft det så lätt i livet. Han var tidigare hemlös efter att ha blivit övergiven av sina ägare, och när han hittades var han skadad. 

Men tack vare organisationen Kattkommando Syd fick han ett nytt liv på äldreboendet. De hade länge funderat på att skaffa katt och Ove passade perfekt.

På avdelningen där han är bor finns det tio pensionärer och många av dem har problem med minnet. Men Ove har faktiskt en förmåga att hjälpa dem.

– Vi har en kvinna som har svårt med språket men när hon pratar med Ove pratar hon helt obehindrat och har inga problem att bygga meningar, säger Viktoria Magnusson. 

Förutom svårigheter med minnet så kan demens också ge ökad oro och nedstämdhet. Men katter har en förmåga att få de äldre på bättre humör.

– Om Ove skulle försvinna skulle det bli väldigt tomt här.

Dela detta till dina vänner om du tycker att fler äldreboenden borde skaffa katt!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.