Klart: Här införs "körkort" för hundägare – får lära sig det som krävs

Klart: Här införs ”körkort” för hundägare – får lära sig det som krävs

Att jobba hemifrån under pandemin har gjort det möjligt för fler att skaffa hund. Men långt ifrån alla har de kunskaper som krävs för att kunna hantera en hund eller ge den bra förutsättningar. I tyska delstaten Baden Wûrttenberg har man därför beslutat att inför “körkort” för alla hundägare. 

Lusten att skaffa hund är många gånger större än förutsättningarna som finns för att ta hand om den. Enligt TV4 har man kunnat se ett ökat intresse för att bli hundägare sedan allt fler började att jobba hemifrån i och med pandemin. 

Men även om man har tid att ta hand om hunden på dagarna så betyder det inte att man vet hur man ska agera i alla lägen. Exempelvis om hunden springer fram till andra hundar på promenaden. 

Foto: Shutterstock

Inför körkort för alla hundägare

I tyska delstaten Baden Wûrttenberg inför man nu “körkort” för alla nya hundägare. 

– Det är först ett teoretiskt prov där du måste svara på massa frågor. Senare när du fått hunde har du ett år på dig att klara av ett praktiskt test, säger Kate Kitchenham, hundtränare till TV4 Nyheterna

Hon fortsätter: 

– Då ska du visa att du och hunden är ett bra team. Det betyder inte att hunden måste lyda perfekt. Men du måste visa att du klarar av att ha hund. Exempelvis, när den måste vara kopplad, vad man gör om det kommer andra hundar, eller om barn kommer. Allt testas. 

Vill minska hundattacker

Andra delstater i Tyskland har liknande krav för ägare till så kallade kamphundar. I Baden Wûrttenberg gäller dock krav på körkort för alla hundraser. 

Bakom beslutet ligger partierna CDU och Dom gröna, som gått samman. Målet är dels att minska antalet hundattacker, men också att hundarna ska bli omhändertagna på bästa sätt.

– Det viktigaste målet är att människor som skaffar hund tänkt igenom det i förväg och har lite förkunskap. Man måste tänka igenom beslutet och ha lite förkunskap, säger Cornelie Jäger, veterinär och politiker för De Gröna till TV4.

Vad tycker du, borde Sverige inför liknande regler för folk som planerar att skaffa hund? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);