Foto: Shutterstock

Krönika: Nu måste hundägare börja ta sitt ansvar – sätt på kopplet igen innan din vovve gör någon illa

Det är fantastiskt att ni har tränat era hundar och litar på dem nog att ha dem okopplade.

Men jag litar inte på främmande hundar – eller människor för den delen – så du får gärna sätta på kopplet igen när du är bland folk.

Jag förstår inte varför någon skulle vilja låta sin hund gå lös med alla de risker det innebär.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det dags för hundägare att ta sitt ansvar. Alldeles för ofta ser jag hundar som går lösa och som uppenbarligen saknar den träning som egentligen behövs.

Att en hund springer fram och slickar på mitt ben samtidigt som ägaren joggar lite halvhjärtat och ropar ”Bamse, kom hit” är inte ett gott tecken.

Foto: Shutterstock

Jag är inte rädd för hundar, tvärtom, jag älskar dem och har haft flera själv. Men som hundägare är det viktigt att komma ihåg att inte alla tänker så, och att folk faktiskt kan vara livrädda för att bli attackerade.

När det finns koppel, förstår jag inte varför människor ändå envisas med att deras hund ska gå okopplade. Är det för att de tycker det känns häftigt eller handlar det om lathet? Jag vet inte, men det måste få ett stopp.

Hundattacker blir vanligare

Under 2022 skadades 4 302 människor efter hundattacker, enligt Skaffahund.se, vilket är alldeles för många om du frågar mig.

Alla attacker var givetvis inte från hundar som gick okopplade, men även rapporter från den typen av attacker har framkommit under de senaste åren.

I februari tidigare i år blev en tioårig pojke och en man attackerade av en lös hund i Stockholm, och bara en månad tidigare var en pojke med om samma i Kortedala.

Det sker för ofta för att folk ska fortsätta gå med lösa hundar när det finns koppel och träning att tillgå.

Det finns platser där hundar får gå lösa – håll er till dem

Utan koppel är det även svårare att styra var din hund promenerar och med vårdslösa bilförare där ute kan det bli livsfarligt för vovven att springa okontrollerat på gatorna.

Jag säger inte att du aldrig ska kunna ha din hund lös, för jag förstår att hunden också behöver sin frihet då och då.

Men då kan man åka någonstans där man vet att människor förmodligen inte kommer att vara som skogen (inte naturreservat) eller kanske en hundrastplats som är till för att du ska kunna vandra fritt med din hund.

Problemet blir när folk tror att deras hund är bättre tränad än vad den egentligen är. Vid minsta snedsteg kan din hund bli en fara för alla runtomkring, och då är det för sent att tänka på att man skulle ha haft koppel.

Du som hundägare måste ta ditt ansvar och inte bara skydda människor runtomkring utan även din hund – för om din hund attackerar någon kan det i värsta fall sluta med att den behöver avlivas.

Kan vi alla bara vara överens om att vi kopplar upp våra hundar från och med nu?

Tack på förhand!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev