Kvinnan rullar ner bilrutan för att fota älgen ute på fältet – hör gråtljud och tittar närmare

Veterinärer, zoologer och andra viltexperter är ofta inblandade när djur behöver räddas från olika åkommor eller ovanliga situationer. På något sätt har de utvecklat ett speciellt sätt att förstå varandra, utan att för den sakens skull kunna kommunicera som vi människor. 

Sen finns det en andra kategori bestående av djurägare som känner att de förstår våra fyrbenta vänner bara med ett jamande eller skällande. Slutligen finns det en tredje kategori – som bara råkar vara på rätt plats vid rätt tillfälle och dessutom har ett speciellt lugn i sig och hjälper djuret att slappna av. 

Den här historien handlar om en kvinna i mellanstora provinsen Saskatchewan i Kanada. När Jodean Howie skulle åka bil till jobbet nyligen passerade hon som vanligt landsvägarna. Plötsligt fick hon syn på något storväxt ute på ängen. 

Det var två älgar – trodde hon först, innan hon tittade lite närmare. 

Hon såg att det var en mamma och en älgkalv och att de stod nära varandra. Tillräckligt nära för att hon skulle kunna ta en härlig bild på de båda ståtliga djuren. Det var ungefär nu som hon hörde ett skrik vid stängslet som hindrade djuren från att komma ut på vägen. 

Gräset var högt och först hade hon svårt att se om det fanns något ytterligare djur där. När hon tog en närmare titt insåg hon att en till kalv fanns där – och hade fått sitt ben fastlindat mellan två olika metalltrådar.

– Jag insåg att den var fast, säger hon till CBC.

Den stackars kalven kom ingenstans – och hade benet rätt upp i luften. 

Det verkade som om kalven hade försökt hoppa genom stängslet men fastnat med ena benet. Jodean bestämde sig genast för att försöka göra kalven fri från lidandet. Men eftersom mamman fanns intill var hon väldigt försiktig – hon ville inte bli attackerad själv. Därför närmade hon sig kalven långsamt och försiktigt.

När hon kom fram klappade hon kalven långsamt och sa: ”du behöver inte oroa dig mer”.  

Hon tog tag i stängslet och lyckades med en manöver få loss benet. Kalven hoppade upp och sprang iväg till sin mamma och syskonet, och Jodean tog sig tillbaka till bilen för att fortsätta sin färd till jobbet. 

Vilken djurhjälte! Och vilken tur för kalven att rätt kvinna på rätt plats dök upp där på landsvägen. 

Dela gärna för att hylla Jodean för hennes fina insats!

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.