Labradorerna på universitetet har avlivats – trots massiva protesterna

.

Försökshundarna vid Göteborgs universitet fick tänderna utdragna. 

Nu har labradorerna Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia avlivats, skriver GP.

View this post on Instagram

VENUS, MILIA, MIMOSA, LUNA, LOTUS OCH ZURI HAR DÖDATS? Vi önskar att vi aldrig hade behövt skriva de här orden och det är med en enorm sorg vi nu ger beskedet att de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri, som utnyttjats i ett djurförsök på Göteborgs universitet, har dödats. Trots protester mot försöket världen över och tusentals människors engagemang för hundarnas liv har nu Göteborgs universitet gjort det vi tillsammans kämpat mot. Göteborgs universitet tog sig rätten att hålla dessa sex individer i ett laboratorium för att utsätta dem för försök i forskningens namn. Hundarna fick aldrig det liv varje hund förtjänar, rätten till sitt eget liv och att få vara en älskad familjemedlem. Slutligen stod universitet med ett val i sina händer – att låta hundarna leva eller dö – och de valde att ta ifrån dem hela deras existens. Det är obeskrivligt tungt att skriva att vi inte lyckades och att det inte räckte hela vägen fram. I den sorg vi nu känner får vi dock inte tappa hoppet eller glömma bort vilken kraft vi alla har tillsammans. Vi kämpar för en annan värld – en värld där djur inte ses som försöksobjekt – och den förändring som måste ske pågår här och nu. Nu är vi tillsammans väldigt många som vet om vad som sker med djur på Göteborgs universitet och vi ska se till att det aldrig får hända igen. Det är viktigt att visa att vi aldrig glömmer. Den här typen av försök på hundar har pågått på Göteborgs universitet sedan 1996 och minst 206 hundar har nu utnyttjats och dödats. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri och alla de andra hundar som dödats i samband med detta försök kan aldrig få tillbaka sina liv. Vårt fokus blir nu att stoppa det här försöket från att någonsin ske igen. Läs mer på www.djurrattsalliansen.se

A post shared by Djurrättsalliansen (@djurrattsalliansen) on

Trots massiva protester och över 80 000 namnunderskrifter har hundarna som använts i forskningssyfte nu avlivats.

Labradorerna på bilden ovan är försökshundar som avlivats tidigare på universitet.

Djurrättsalliansen samlade in cirka 85 000 namnunderskrifter på en protestlista. För några veckor sen lämnades de in till Göteborgs universitet – men på torsdagen kom alltså beskedet att labradorerna nu avlivats, uppger GP.

Universitetet har fått etiskt tillstånd att bedriva forskningen. De tvååriga labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri användes i forskningen för att se hur tandimplantat orsakar inflammation och nedbrytning av ben. Enligt en talesperson för universitet ingick avlivningarna i forskningsstudien, uppger Aftonbladet.

Många har engagerat sig i hundarnas sak, däribland Anders Bagge som erbjudit sig adoptera dem. Veterinären Mark Collins har öppet riktat kritik mot universitetet.

– De har väldigt starka band till människor och utsätts de för grymheter så bryter man de här banden de har med människan. Det är väldigt svårt att få en hund under de omständigheterna ge värdefulla forskningsresultat. De mår helt enkelt väldigt dåligt och de resultat man skördar är inte relevanta, sade veterinären Mark Collins när han gästade TV4:s Nyhetsmorgon nyligen.