Lammet växer fram i konstgjord livmoder – nu kan den hjälpa för tidigt födda barn

Det ser ut som en överdimensionerad zip-påse och en massa tillhörande slangar. 

Men i själva verket är detta en konstgjord livmoder. 

Nu tar den här videon – som visar hur ett litet lamm utvecklas till synes fullt normalt inuti den artificiella livmodern – nätet och världen med storm. 

Forskare och läkare vid Philadelphias barnsjukhus har utvecklat metoden, som kan komma att användas även av människor i framtiden.  

© Facebook (The Verge)

De åtta lammfostren utvecklades i livmodern under fyra veckor. På den tiden växte deras lungor och hjärta, de fick ull, öppnade sina ögon och lärde sig att svälja. Detta enligt en ny studie som tar första steget mot konstgjord livmoder. 

Lammen var 105 till 120 dagar i graviditeten, vilket är ungefär lika med 22-24 veckor för mänskliga spädbarn. 

Forskare tror att även människor snart kan använda sig av samma teknik. Det skulle i så fall kunna ge för tidigt födda barn en chans att utvecklas utanför mammans livmoder. Men än så länge har detta alltså enbart testats på får, rapporterar The Verge.

Detta skulle i den bästa av världar kunna minska hälsorisken för både mamman och fostret. Samtidigt menar sjukhusets läkare att man inte ska gå händelserna i förväg – innan man analyserat data ordentligt. 

© The Children’s Hospital of Philadelphia

Forskarna menar att de inte utvecklar en extern livmoder. 

– Det är science fiction att tro att man kan ta ett embryo och låta det genomgå den tidiga utvecklingsprocessen i vår maskin utan att mamman är det viktigaste elementet, säger Alan Flake som är fosterkirurg vid sjukhuset i Philadelphia

I stället menar han att denna påse i framtiden kan ge för tidigt födda barn en mer naturlig och moder-liknande miljö att utvecklas i. 

Här kan man se ännu mer om bakgrunden till forskningen. 

Visst är det häftigt att se hur forskningen går framåt! Dela gärna för att sprida kunskapen med dina vänner. 

Publicerad av Newsner vetenskap