Lammunge var nära döden – räddades och omhändertogs av hunden Tage: "Världens snällaste"
Lammet Måns

Lammunge var nära döden – räddades och omhändertogs av hunden Tage: ”Världens snällaste”

Lammungen Måns var på väg att bli ihjälstångad av sin egen mamma. Men hunden Tage insåg allvaret och började pyssla om den lilla krabaten.

Nu har Måns blivit stadigare på benen och fått livslustan tillbaka.

Det var i förra veckan som Johanna Berglund från Herrljunga gick upp till tackorna i ladan för att se om några lamm kommit till världen.

– Jag gick upp dit på morgonen och kollade till tackorna då det är lamning på gång. Då såg jag att tackan Anna hade fått en unge. Lite längre in i boxen såg jag att det låg en liten svart hög, berättar hon för Newsner.

Den svarta högen i hörnet var ett lamm, ett litet ett som bara var en tredjedel så stor som sitt syskon.

Johanna Berglund räddade döende lamm

Johanna befarade det värsta.

– Han såg död ut. Men jag började ruska i honom och till slut vaknade han till lite. Han kom igång lite och började dia på sin mamma i ett par timmar vilket var bra, så han fick i sig den där viktiga råmjölken.

Men mamman hade redan stött honom ifrån sig en gång och situationen blev värre.

– Hon började stånga honom. Hon kände väl på sig att han var liten och svag. Naturen fungerar ju så, hon tyckte inte att han skulle leva, säger Johanna till Newsner och tillägger:

– Men det tyckte jag.

Johanna tog in det lilla lammet till sig, lade honom på bänken för att se över honom och bestämde sig för att göra sitt yttersta för att han skulle överleva.

Hunden Tage ryckte in

Och det gjorde även familjens hund Tage.

– När vi tog in Måns kröp Tage intill och började slicka på honom, berättar Johanna till Newsner och tillägger:

– Tage har varit lite rädd för fåren tidigare då han blev stångad en gång när han gick för nära. Men nu var det precis som att han förstod att han var liten. Han har slickat honom i baken som mammorna gör, legat bredvid och gett närhet och försökt att busa med honom. Han är världens snällaste hund verkligen.

Men en vecka tillsammans med ett litet lamm har inte bara varit guld och gröna skogar.

– Han har varit med på allt, han har sovit mellan oss i sängen och vaknat varannan timme och skrikit efter närhet och mat. Det var som att bli småbarnsförälder igen.

Johanna och familjen började fundera på vad det skulle bli av det lilla lammet.

– Han har varit inne med oss i en vecka och vad ska hända med honom? Ska han bli en hund nu? Han kommer ju bli en vuxen bagge till slut liksom.

Och många av Johannas följare undrade detsamma. Men som tur var fick ytterligare en tacka lamm och ett av dem ett flasklamm. Det öppnade upp för möjligheten att låta Måns gå i samma box. Och det fungerade fint.

– Den tackan har accepterat att Måns går med dem, så det går bra. Han kommer överleva och nu mår han bra.

Men Tage saknar honom inomhus.

– Tage blir lika glad varje gång vi tar in Måns, avslutar Johanna.

En underbar historia. Så glad att det gick bra för Måns till slut.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required