Jaaa! Sossarna lyssnade: Nu vill de också förbjuda elefanter på cirkus.

Läsarna rasade mot att Socialdemokraterna vägrade ta ställning i frågan om vilda djur på cirkus. Nu har partiet lyssnat på kritiken och säger: – Vi tycker inte att elefanter och sjölejon hör hemma på cirkus, om man med cirkus menar en kringresande föreställning där djuren transporteras långa sträckor, säger Isak From till Newsner.

Över 70 000 personer har skrivit på Djurens Rätts och Newsners namninsamling för att förbjuda elefanter och andra vilda djur på cirkus.
Kampanjen #IntePåCirkus fick även stöd av sex riksdagspartier, som svarade JA på frågan om lagen borde ändras enligt förslaget från 2011 så att även elefanter och sjölejon förbjuds från svenska cirkusar.
Socialdemokraterna fick vi dock inget tydligt svar från. När vi undrade om Socialdemokraterna tycker att elefanter och andra vilda djur hör hemma på cirkus, blev svaret:
”Vi står fast vid de tuffa restriktioner som redan idag finns för ”icke-domesticerade djur”. Vi menar att det är viktigt att djurskyddskraven är lika höga vid cirkus som för annan djurhållning.”

Socialdemokraternas luddiga svar dömdes ut av läsarna. Många undrade varför man inte kunde ta ställning i frågan.
Här är några exempel:

fb1
fb2
fb3
fb4

När vi bad landsbygdsministern Sven-Erik Bucht om en kommentar kring frågan och kritiken, fick vi detta svar:
Frågan om vilda djur på cirkus bereds just nu på regeringskansliet inom ramen för arbetet med djurskyddsutredningens förslag. Inom Regeringskansliet arbetas det aktivt med förslaget men det handlar om ett omfattande lagförslag och många remissynpunkter som nu också måste gås igenom av denna regering. Regeringen vill se ett stärkt djurskydd där djuren har möjlighet att utöva sitt naturliga beteende.
Regeringen ser positivt på flera av förslagen i utredningen men då beredningen pågår så uttalar vi oss inte om enskilda förslag men som sagt arbete pågår aktivt.

Inte mycket till svar där heller.
Men nu har äntligen Socialdemokraterna lyssnat och Isak From säger till Newsner:
– Vi tycker inte att elefanter och sjölejon hör hemma på cirkus, om man med cirkus menar en kringresande föreställning där djuren transporteras långa sträckor.
Därmed är det bara Moderaterna som inte helt skriver under påståendet att elefanter och sjölejon inte hör hemma på cirkus.
– Ja när det gäller sjölejon. När det gäller elefanter får vi passa. Där måste vi titta vidare, säger Åsa Coenraads och tillägger:
– Vi måste se till att det djurskydd vi har i dag gäller. Sedan behöver vi se över reglementet kring transporter.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.
Malena Ernman kräver förbud av vilda djur på cirkus. Hjälp henne sprida detta och skriv på du också. Artisten är en av över 67 000 som skrivit under.

Publicerad av Newsner Djur