Låter du hunden slicka dig i ansiktet? – det som händer med den då är inte det du tror

När en hund slickar dig i ansiktet så kan du vara säker på att den tycker om dig, det är nämligen ett sätt för hundar att visa kärlek. Men om du ska låta hunden göra det eller inte är en fråga som debatteras mellan läkare och djurägare. Flera doktorer avråder folk från att låta sig bli pussade av hunden, medan djurägare tycker att det är bra. 

Så vad händer egentligen när en hund slickar dig i ansiktet? här är sanningen. 

En människas mun samlar på hundratals orena bakterier och är en av kroppens mest orena delar. En hunds mun är fylld av bakterier även den, så att dela kanske verkar harmlöst för vissa hundägare. Men visste du att människa och hund endast delar 16% av alla munbakterier? Om du fortfarande inte bryr dig, fortsätt läsa. 

Foto: Shutterstock

Studier visar att de bakterier som överförs när en hund slickar en människa i ansiktet kan ha negativa effekter på människan. 

Dr. Neilanjan Nandi, assisterande professor i medicin vid Drexel University College of Medicine, säger att de flesta djurs munnar är hem för ett enormt ekosystem av bakterier och virus. Han säger att hundars saliv innehåller protein som kan läka deras egna sår, men att det finns zoonotiska bakterier i salivet som kan ge människor sjukdomar. Det och mycket mer berättar han om i boken ”Därför ska du inte hångla med ditt husdjur”. 

Några av de sjukdomar som en människa kan få genom en hunds saliv är ringmask, gingivitis, periodontitis och porphyromonas gulae, och den sista kan orsaka tandlossning och inflammerat tandkött. 

”Det är inte bara vad de bär i sitt saliv. Hundar tillbringar halva livet med nosen i orena hörn, så deras muskler är fulla av bakterier, virus och baciller”, säger John Oxford, professor vid Queen Mary University i London, och expert i microbiologi.

Foto: Shutterstock

Så, borde du sätta stopp för alla former av pussar från din hund? Enligt Dr. Leni K. Kaplan som föreläser inom Veterinär Medicin är svaret nej. 
”När en hunds saliv kommer i kontakt med mänsklig hud så är det osannolikt att det skulle göra någon skada eftersom att huden inte absorberar det”, skriver Kaplan. Han understryker dock att det är slemhinnor som mun och ögon man ska hålla hunden borta ifrån, då det är där bakterier sprids. 

Källa: NY Times, DjursidanThe Mirror, Seeker,  

Ska man låta hunden slicka en i ansiktet eller inte? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet, och dela gärna artikeln vidare med andra som kan ha nytta av informationen.