Lejonet har sovit på ett betonggolv hela sitt liv, titta nu på reaktionen när han ser gräs för första gången

Stora vilda kattdjur hör hemma på definivit inte hemma på något zoo och än mindre ska de tvingas leva i trånga burar och sova på betonggolv. 

Kanske är det därför jag blir så varm och glad i hela hjärtat av att se när dessa djur får en andra chans i livet. 

I oktober 2015 blev fem lejon räddade på ett fallfärdigt zoo i Rumänien. De hade fötts 2003 i Italien, men blivit förflyttade med ett syfte: Att underhålla besökare på zoo. 

De stora kattdjuren skulle dock få chansen att känna frihet igen, mycket tack vare Four Paws International, en djurskyddsorganisation som hjälper misshandlade djur.

”När djurparken stängdes hade de fem lejonen inte någonstans att ta vägen”, säger Iona Dugler, chef på Four Paws

Tack och lov fick organisationen nys om situationen och kunde befria djuren från de fem de små och trånga burarna som varit deras hem alltför länge.

Men lejonen var rejält misskötta och vanvårdade. 

”Veterinären som tog hand om inte dock inte ge upp. Veterinären vägrade acceptera att dessa djur skulle dö”, säger Iona Dugler.

Four Paws transporterade lejonen 12 337 km till deras nya hem på Lionsrock Big Cat Sanctuary i Sydafrika, där de har tunnland med frodigt gräs att breda ut sig på.

Lejonen introducerades i parken tillsammans med 80 andra stora katter som räddats från fruktansvärda levnadsförhållanden över hela världen.

Utöver ett stort naturreservat att springa på och utforska, kommer lejonen även att ha regelbundna läkarkontroller och specialdieter, för att hjälpa djuren att leva resten av sina dagar i lycka!

I videon nedan får vi se vilket lagarbete, jobb och tålamod som krävs för att transportera lejon till en säker och trygg plats.

Och titta nu extra noga när lejonen äntligen får känna gräset under tassarna, lukta på den friska afrikanska luften och njuta av de första varma strålar från den sydafrikanska vårsolen!

Efter årtionden bakom järnstänger i små, smutsiga burar, fick lejonen slutligen uppleva livet i en naturlig miljö. 

Om du också älskade att se dessa lejon räddas och få ett värdigt liv – vänligen DELA detta på Facebook med din familj och vänner!