Lenas magiska ögonblick mitt på vägen – möttes av diande vit älg på meters avstånd: ”Otroligt”

Värmlänningen Lena Brunmark, 67, förvånas inte längre över de vita älgarna. Men här om dagen, blev mötet med en vit älg och dennes kalv, mitt i körfältet något utöver det vanliga.

Det var här om dagen som Lena Brunmark var på väg hem till Ås i västra Värmland som det magiska ögonblicket skedde, rapporterar Värmlands Folkblad.

Rätt som det var stod en vit älgko i vägkanten så Lena stannade för att fotografera. Älgen, som varit där i många år nu, var extra fin i sin kritvita päls.

– Jag tänkte att jag skulle ta lite bilder för att den var så vit och fin nu, annars kan den bli lite gulvit, säger Lena Brunmark till Newsner.

”Som ett litet barn”

Sekunder senare stod den vita älgkon uppe i körfältet och strax bakom lunkade en liten kalv.

– Det som var så fint var att älgen ställe sig mitt framför bilen och lät kalven dia. Och det jag inte fick med på film var ju att den var så hungrig, den var nästan som ett litet barn, säger Lena till Newsner och tillägger:

– Det var ett otroligt ögonblick.

Foto: Privat

Inte albinos

Lena och hennes man har jagat älg i över 30 år. Men det är inte förrän för 15-20 år sedan som de vita älgarna började dyka upp i de Värmländska skogarna.

Och tvärt om mot vad många tror så har älgarna inte albinism utan har var dom kallas för leucism. Leucism är ett samlingsnamn för olika orsaker till att djur kan få vit päls. Men ögonen är inte röda, som de är för albinos.

Att den vita älgkon som Lena fångade på bild har en brun ”normalfärgad” kalv, menar Lena inte är några konstigheter.

– De kan vara tvåfärgade och ha en vit kalv och en brun. När min dotter var liten hade vi en hel familj ute på åkern. Honorna var vita medan tjurarna var stora och mörka. Kalvarna hade olika färger, säger hon till Newsner.

Så vackert ögonblick. Det här är det inte många som får se i sitt liv.

Dela gärna artikeln så att fler få ta del av Lenas magiska möte.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required