Linda och de två schimpanserna återförenas efter 18 långa år.

Att sätta djur i en orättvis och onaturlig situation och utföra djurförsök är hemskt  och det är förfärligt med djur som får lida på grund av människor. Men som tur är finns det andra människor som är riktiga djurvänner och alltid bryr sig om djurens bästa. En sådan person är Linda Koebner, som vid 23 års ålder fick ta hand om en grupp schimpanser som äntligen skulle släppas ut i det fria efter sex år i mörka små burar. Schimpanserna behövde få hjälp att acklimatisera sig i den vilda naturen och Linda tog sig an uppdraget att, som en mamma, lära schimpanserna hur man överlevde. I fyra år spenderade hon tid med aporna Doll och Swing – men till slut var schimpanserna så säkra i sin rätta miljö att Linda var klar med sitt arbete. Vi spolar fram tiden 18 år – och det är dags för Linda att återförenas med Doll och Swing ännu en gång.

Eftersom hon inte har träffat schimpanserna på 18 år så är Linda övertygad om att de inte ska komma ihåg henne.

Först verkar det inte heller som att de känner igen Linda. Hon tar sig lite närmare. Sträcker ut ena handen. Och då, helt plötsligt – tar Swing emot handen och kramar den hårt. Bakifrån kommer Doll rusande och tillsammans återförenas de tre i en stor, kärleksfull kram som är så rörande att inte ett öga är torrt när man tittar på det.

Den som tror att djur inte kommer ihåg, känner och har känslor måste bara titta på det här. Det är så tydligt att schimpanserna med varm kärlek kommer ihåg Linda, som likt en mamma uppfostrade dem i det vilda – och återföreningen är så fantastisk att se.

Det är så underbart att se hur de känner igen varandra efter alla dessa år. Dela gärna vidare till dina vänner så de också får se det rörande ögonblicket!