Lodjur snarades och plågades levande – flera bevisfilmer avslöjar jaktbrottshärva

Efter ett tillslag om en misstänkt jaktbrottshärva i Norrbotten förra året kom polisen över filmer som visar hur flera djur plågas och dödas olovligt. I oktober börjar förhandlingarna där fem män står åtalade. Och nu har filmerna som används som bevismaterial läckt ut till allmänheten. 
Det var i augusti 2016 som närmare 50 poliser slog till mot fem män i Norrbotten och beslagtog deras vapen, mobiltelefoner och datorer. Nu åtalas de för att ha dödat nio djur utan lov att göra det. 
 
Men att döda djuren var inte tillräckligt för männen. Filmer och bilder som polisen kommit över visar hur ett lodjur hängs upp i en snara i ett träd levande, en film som Aftonbladet tagit del av. 
 
Andra filmer visar hur ett lodjur fångats i en bur, och hur någon trycker in en pinne i sidan på det. 
 
 
Foto: Pixabay
 
 
Enligt Aftonbladet har nio djur dödats i jakthärvan: fem björnar, tre lodjur och en järv. 
 
I oktober börjar en fem dagar lång förhandling mot de fem männen i Luleå tingsrätt. I centrum står en 46-årig man som misstänks för de flesta av brotten, detta då flera blider och filmer hittats i hans mobiltelefon. 46-åringen förnekar dock alla jaktbrott. 
– Jag menar att det inte är styrkt att filmerna är tagna med mobilens kamera. Det är en punkt där jag och åklagaren inte är överens, säger 46-åringens advokat Jonas Western till Aftonbladet. 
 
 
 
 
 
 
Djurplågeri och olovlig jakt är helt oacceptabelt och måste bestraffas. Dela gärna om du håller med. 

 

 
 

Läs mer om...