Människor tillfångatar vilda igelkottar – har dem som husdjur: ”Det är olagligt”

Igelkottar är söta. Men att ta med dem hem och ha dem som husdjur är olagligt.

Trots det blir det allt vanligare, rapporterar TT.

2015 ansågs igelkotten vara livskraftig. Men sedan april i år är igelkotten rödlistad av artdatabanken. Djuret klassas som nära hotad då dess population har minskat.

Enligt artdatabanken kan en möjlig förklaring till minskningen vara att grävlingen, ett av få rovdjur som äter igelkottar, har gynnats av milda vintrar.

”Det är olagligt”

Men trots att igelkotten är rödlistad kommer det nu rapporter om att människor tillfångatar igelkottar för att ha dem som husdjur.

Foto: Shutterstock/ TT

Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet får in många samtal från människor som undrar hur de på bästa möjliga vis kan flytta och ta hand om igelkottar.

– De är ju ganska gulliga, men framför allt är de väldigt lätta att komma nära. De är ganska ouppmärksamma, både ser och hör dåligt, säger Mattias Forshage, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Men även om så är fallet är det olagligt att ta hem vilda däggdjur.

– Det är olaga jakt. Att fånga ett djur och ta hem det är att ta det ur sin naturliga miljö och det är en form av jakt. För att bedriva jakt så ska man ha jaktlicens, jakträtt, det ska vara definierad jakttid. Det har vi inte i Sverige på igelkott, säger Forshage.

– Så vi får säga gång på gång att det ska man inte göra alls, säger Mattias Forshage.

Fastknuten i benen

I veckan fritog polisen i Köpings kommun en igelkott som varit fastknuten i ett ben vid en koja i skogen. Händelsen utreds nu som djurplågeri.

Och i Nyköping pågår en förundersökning gällande brott mot jaktlagen efter en anmälan om att flera personer ska ha fångat in igelkottar för att ha som husdjur, vilket Södermanlands Nyheter skrivit om.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required