Marcus Oscarssons stora sorg över avlivade labradorerna: ”Ni finns med oss i våra hjärtan”

Labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuris öde har lämnat få oberörda. Hundarna som användes i djurförsök vid Göteborgs universitet, avlivades under torsdagen.

Nu uttrycker Marcus Oscarssons sin stora sorg efter tragedin.

”Världen kan vara grym, till och med mot våra fyftota vänner”, skriver han på Instagram.

Ödet med labradorerna har berört inte bara svenska folket men även sträckt sig utanför rikets gränser. Kändiskomikern och djurvännen Ricky Gervais och Downton Abbey-skådespelaren Peter Egan har engagerat sig och vill att universitet ska sluta med försöken.

Även Anders Bagge erbjöd sig att adoptera hundarna. Men allt var förgäves.

View this post on Instagram

VENUS, MILIA, MIMOSA, LUNA, LOTUS OCH ZURI HAR DÖDATS? Vi önskar att vi aldrig hade behövt skriva de här orden och det är med en enorm sorg vi nu ger beskedet att de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri, som utnyttjats i ett djurförsök på Göteborgs universitet, har dödats. Trots protester mot försöket världen över och tusentals människors engagemang för hundarnas liv har nu Göteborgs universitet gjort det vi tillsammans kämpat mot. Göteborgs universitet tog sig rätten att hålla dessa sex individer i ett laboratorium för att utsätta dem för försök i forskningens namn. Hundarna fick aldrig det liv varje hund förtjänar, rätten till sitt eget liv och att få vara en älskad familjemedlem. Slutligen stod universitet med ett val i sina händer – att låta hundarna leva eller dö – och de valde att ta ifrån dem hela deras existens. Det är obeskrivligt tungt att skriva att vi inte lyckades och att det inte räckte hela vägen fram. I den sorg vi nu känner får vi dock inte tappa hoppet eller glömma bort vilken kraft vi alla har tillsammans. Vi kämpar för en annan värld – en värld där djur inte ses som försöksobjekt – och den förändring som måste ske pågår här och nu. Nu är vi tillsammans väldigt många som vet om vad som sker med djur på Göteborgs universitet och vi ska se till att det aldrig får hända igen. Det är viktigt att visa att vi aldrig glömmer. Den här typen av försök på hundar har pågått på Göteborgs universitet sedan 1996 och minst 206 hundar har nu utnyttjats och dödats. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri och alla de andra hundar som dödats i samband med detta försök kan aldrig få tillbaka sina liv. Vårt fokus blir nu att stoppa det här försöket från att någonsin ske igen. Läs mer på www.djurrattsalliansen.se

A post shared by Djurrättsalliansen (@djurrattsalliansen) on

Avlivades trots massiva protester

Under torsdagen avlivades labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri. Deras tragiska öde har väckt starka känslor hos många. TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson är en av dem.

”Världen kan vara grym, till och med mot våra fyftota vänner. Djurförsök är bland det absolut värsta jag känner till”, skriver Marcus Oscarsson på Instagram och fortsätter:

”När svenska skattepengar år 2019 går till sådan här kontroversiell verksamhet är det självklart att allmänheten kräver svar på varför det år 2019 inte finns modernare metoder som inte innebär plågsamma djurförsök”.

View this post on Instagram

❤️?? Tryck på hjärta för att hedra labradorerna UTDRAGNA TÄNDER, LIGGSÅR, SVÅRT ATT ÄTA – OCH NU HAR DE FINA LABRADORERNA FÅTT SINA LIV SLÄCKTA Ikväll går tankarna till de fina labradorerna Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia som efter otäcka djurförsök på Göteborgs Universitet nu har fått sina liv släckta. Trots att 84 000 personer skrev på protestlistor vägrade Göteborgs Universitet att stoppa djurförsöken. Protesterna har spridit sig långt utanför Sveriges gränser då skådespelare som Ricky Gervais från The Office och Peter Egan från Dowton Abbey vädjat för labradorerna och Anders Bagge erbjöd sig att adoptera hundarna. Men inget hjälpte. Professor emeritus Lars Folke har dessutom dömt ut Göteborgs Universitets otäcka djurförsök. – Den här försöksmodellen på hundar är föråldrad av flera skäl. Den har spelat ut sin roll, säger Lars Folke till GP. Professor Folke betonar att det är både effektivare och bättre att studera det kliniska utfallet på människor istället. Daniel Rolke, talesperson på organisationen Djurrättsalliansen, har kämpat hårt för att rädda hundarna undan Göteborg Universitet. – Det finns många människor med implantat som man skulle kunna samla in data ifrån och arbeta med i stället, sa talesperson Daniel Rolke till Aftonbladet. ANALYS Världen kan vara grym, till och med mot våra fyftota vänner. Djurförsök är bland det absolut värsta jag känner till. När svenska skattepengar år 2019 går till sådan här kontroversiell verksamhet är det självklart att allmänheten kräver svar på varför det år 2019 inte finns modernare metoder som inte innebär plågsamma djurförsök, i linje med vad professor Lars Folke fört fram. Ikväll går mina tankar till de fina labradorerna Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus och Milia och alla andra djur i Sverige och världen över vars liv förstörs av otäcka djurförsök. Nu är det hemska över och ni är i himlen. Vi är många miljoner som tänker på er ikväll och ni finns med oss i våra hjärtan ❤❤❤❤❤❤

A post shared by Marcus Oscarsson (@oscarssonmarcus) on

Marcus Oscarsson: ”Nu är det hemska över och ni är i himlen”

Vidare skriver Marcus Oscarssons att hans tankar finns hos labradorerna, vars liv tog slut alldeles för tidigt på grund av ”otäcka djurförsök”.

”Nu är det hemska över och ni är i himlen. Vi är många miljoner som tänker på er ikväll och ni finns med oss i våra hjärtan”, skriver han.

Vilka fina ord Marcus, det lämnar ingen oberörd av din fantastiska kärlek för dessa fantastiska djur!