Sällsynta Sandkatten fångades av kameran – första gången på tio år

Vid första ögonkastet ser det ut som en helt vanlig huskatt, men tro mig, det är det inte. Det är den mycket sällsynta Sandkatten – som lever hela sitt liv ute i öknen.

Sandkatten är oerhört skygg och håller sig i vanliga fall långt borta från oss människor. Men nu har forskare för första gången på tio år (!) lyckats fånga katten på bild.

Och tro mig, det var inte helt enkelt! Sandkattens päls är färgad brun precis som ökensanden och den har tjock päls på tassarna, så katten snabbt kan smyga fram över sanddynorna.

Bildkälla: Flickr.com

Men forskarna i Förenade Arabemiraten gav inte upp, trots att ingen hade sett katten i öknen på tio år. De tog till ett knep som nog alla som har en katt vet fungerar…

Bildkälla: Flickr.com

De la ut burkar med fisk och kyckling som lockbete, då kom till slut hela tre sandkatter fram framför kameran från sina gömställen!

Bildkälla: Wikimedia Commons

Trots de goda nyheterna att den sällsynta sandkatten finns kvar i öknen i Förenade Arabemiraten är arten, som lever i öknarna i Afrika och Asien, hotad. Tyvärr har antal minskat, då deras levnadsmiljöer påverkas av oss människor.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Nu hoppas forskarna kunna lära mer om Sandkatten, så katten kan skyddas och leva vidare i öknen.

 Bildkälla: Flickr.com

 Dela om ni tycker som mig, att Sandkatten är grym!