Matte och hund räddar varandra från den våldsamme pojkvännen.

Varje år misshandlades hundratusentals kvinnor av män i världen. År 2013 gjordes 27 056 anmälningar av misshandel mot kvinnor över 18 år, bara i Sverige. I tre av fyra fall var den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan nära hälften av misshandelsfallen skedde inomhus, av en person kvinnan hade en nära relation med. Många av dessa offer har också husdjur, som ibland hotas eller bli skadade av förövaren. Amanda är en tjej som tyvärr fått uppleva både den smärta och det trauma som en långvarig misshandel innebär. För flera år sedan var hon tillsammans med en pojkvän som kontrollerade henne och slog henne. Under relationen – som inleddes när Amanda var tonåring – tvingades hon att distansera sig från sina nära och kära. Pojkvännen misshandlade Amanda både psykiskt och fysiskt, hon hade ofta blåmärken och ibland slogs hon blodig. Enligt Amanda var hon sin pojkväns personliga ”boxningssäck”. För tre år sedan ställde Amanda upp som volontär och hjälpte till att ta hand om en kull övergivna husky-valpar. Hon fick omedelbart en stark och speciell relation med en av valparna, som hette Kyro. Till slut blev det så att hon adopterade Kyro. Den lille valpen var det enda som fick Amanda att le och känna sig trygg, när pojkvännen höll henne i ett järngrepp. En ödesdiger dag, när Amandas pojkvän fick ännu ett av sina våldsamma raseriutbrott, tog han ut sin ilska på hunden Kyro. Men vänta tills du ser vad Amanda gjorde då…

KIROm

amanda1

I flera år var Amanda Trop fast i en våldsam relation. Hennes pojkvän övervakade, misshandlade och gav sig på Amanda verbalt.

Liksom många andra i samma situation, var Amanda rätt för att lämna sin kille.

Goldilocks And The Wolf Photography

puppy8

För tre år sedan adopterade Amanda en liten, övergiven huskyvalp. Hon började kalla den lilla lurviga hunden för Kyro och det tog inte lång tid innan de nyfunna vännerna knöt väldigt starka band.

Under tiden när Amanda levde under samma tak som den hotfulle och våldsamme pojkvännen, fanns alltid Kyro där som stöd. Det var bara när hon var med sin hund som Amanda kände sig lugn och trygg.

Goldilocks And The Wolf Photography

husky99

Men en dag tog pojkvännen ut sin ilska på Kyro. Det var första gången han gav sig på hunden under ett av sina raseriutbrott, i stället för Amanda. Det blev droppen.

Amanda och Kyro stack iväg, tillsammans.

Goldilocks And The Wolf Photography

wolfe9

Med Kyro vid sin sida fann Amanda styrkan att lämna sin pojkvän för gott. Den oskiljaktiga duon började ge sig ut på äventyr i nordvästra USA.

Snart insåg Amanda att hon ville ta bilder på deras resor, något som fick henne att upptäcka sin passion och talang för fotografering.

Goldilocks And The Wolf Photography

wolfe10

Deras äventyr blev Amandas sätt släppa taget om det gamla och börja bygga på något nytt. När det gäller Kyro så växte han upp till en ståtlig, frisk husky och på 40 kilo.

”Än idag, när jag tittar in i Kyros stora blå ögon, vet jag att det var jag som räddade honom, men också han som räddade mig”, berättar hon för Buzzfeed.

KIROm

kiro1

Amanda använder nu sociala medier för att berätta om sina resor och för att hålla kontakten med andra kvinnor som lever eller har levt med våld i nära relationer.

Hennes inspirerande berättelse är ett sätt att sprida hopp till andra och många tackar henne för att hon vågar dela med sig av sin livshistoria.

Goldilocks And The Wolf Photography

wolfe11

”Det är inte lätt att hela tiden bli påmind om sitt förflutna och den våldsamma relation jag levde i, men mitt mål har hela tiden varit att bidra till att inspirera andra som befinner sig (eller varit) i samma situation som jag”, berättar Amanda och fortsätter:

Goldilocks And The Wolf Photography

beatfi

”För det går att ta sig ur detta. Jag hittade min räddning i en fyrbent riddare – förhoppningsvis finns det någon räddande ängel där ute för andra också”.

Dela gärna vidare Amandas berättelse om du vill hjälpa henne att inspirera andra!