Matte låg på sjukhus i 6 dagar – Maya vägrade lämna hennes sida

Sandra Iniesta har kanske världens bästa kompis. I sex dagar låg hennes trofasta akita Maya och väntade utanför sjukhuset när Sandra låg inne med sprucken blindtarm. Nu hyllas tiken världen över för sina kompromisslösa lojalitet.

Det var den 27 augusti som 22-åriga Sandra Iniesta lades in på sjukhuset Virgen de la Salud i Elda i Valencia. Med en sprucken blindtarm behövde Sandra akut läkarvård och hennes tillstånd gjorde att hon lades in på sjukhuset under en längre tid.

Men Sandra var aldrig någonsin ensam. Hennes ständiga följeslagare Maya – en gyllenbrun tvårig akita – vakade utanför akutintaget i nästan en vecka och det hade ingen betydelse att Sandras pappa Andres vid flera tillfällen försökte få med hunden hem. Maya vägrade lämna sjuhuset innan hon visste att Sandra mådde bra. 

Bildkälla: Youtube

– Hon gör bara det hon alltid gör. Vart jag än går så följer hon med, och går jag in någonstans ligger hon utanför och väntar tills jag kommer tillbaka, säger Sandra Iniesta till tidningen Metro.

Under tiden som Maya legat vid sjukhusets entré har personalen gett henne mat och vatten. Hunden har blivit lite av en kändis då både lokalinvånare och spansk tv uppmärksammat hennes tålmodighet.

Bildkälla: Youtube

Många gör även kopplingen till en annan trofast akitahund – Hachiko. 1932 uppdagades historien om en hund som varje dag väntade på sin husse vid tågstationen i Shibya, Japan. Husse, en universitetsprofessor, vinkade av sin vän på tågstationen varje morgon och när han kom tillbaka på kvällen möttes han av en lycklig Hachiko. Mannen avled senare av en stroke men Hachiko fortsatte att återvända till tågstationen – hela tiden väntandes på husse som aldrig återvände. 

Legenden om Hachiko blev till slut både film och böcker, och med tanke på den kärlek som Maya visar för sin matte Sandra så är det här är en historia vi vill höra fler gånger. Hundar visar sin lojalitet mot oss människor varje dag och det verkar inte finnas nägon gräns i vad de är beredda att göra för oss. 

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.