Mias hundar blev magsjuka och dog 1 vecka senare – nu vill hon varna andra: ”Skrek sig till döds”

Mia Rämgårds två hundar drabbades av magsjuka och inom loppet av en vecka hade både hundarna dött.

Nu vill hon varna andra för den hemska sjukdomen.

Mia Rämgårds två hundar av rasen Finsk spets drabbades av en blodig diarrésjukdom som gjorde att de snabbt blev uttorkade. Och inom loppet av en vecka hade de båda dött, vilket SVT Dalarna.

– Det gick så fruktansvärt fort och var väldigt otäckt. Hunden skrek ju sig till döds i bilen, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock

Och nu verkar fler hundar ha drabbats av liknande sjukdom.

– Jag känner till sju hundar som har dött på det här viset. Något hon skriver om i ett inlägg på Facebook.

”Har du en hund som mår dåligt , spyr,diarré , tappar balans Kontakta omedelbart vetrinär ‼️Det har under augusti månad dött 6 st hundar i Älvdalen (Kåtilla, Västäng, Rot, Åsen, Brunnsberg ) Alla hade liknande el samma symtom Ingen av hundarna har träffat varann ( förutom mina 2 )Har du en hund som haft dessa symtom den senaste tiden får ni gärna kontakta mej via pm”, skriver hon i inlägget.

Ser inga samband

Men länsveterinär Olle Rydell  har inte sett några samband mellan fallen. I stället gör han bedömningen att det inte handlar om någon smittsam sjukdom som drabbat Dalarna.

– Även fast det är många fall så kan det vara olika orsaker. Att hunden har fått i sig något eller att de har någon annan sjukdom. Vi bedömer nu det här som att det inte är smittsamt. Däremot förstår jag djurägare att man är orolig.

Mia förstår inte hur veterinären inte kan se något samband och hoppas på att problematiken tas på allvar.

– När det är så många hundar på så liten yta som drabbas så hårt så förstår jag inte att man kan säga att det inte finns någon koppling, säger hon till SVT Dalarna.

Något hon även påpekar i sitt inlägg på Facebook.

”Jag fortsätter stöta på och hoppas få den respons vi alla vill och är skyldig våra 4 fotade vänner Fortsätt vara vaksam , ha koll på din hund och ring vetrinär vid minsta tecken på dålig allmäntillstånd, diarré el kräkning”, skriver hon i inlägget.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required