Modiga hunden Fia har räddat 15 liv – kan bli årets blodgivarhund: "En sann hjältinna"
Hunden Fia

Modiga hunden Fia har räddat 15 liv – kan bli årets blodgivarhund: ”En sann hjältinna”

8-åriga hunden Fia är blodgivare och har räddat 15 liv. Nu har hon gått i pension och är nominerad till årets blodgivarhund 2022.

Att gå och donera blod som människa är ganska vanligt, men att även djur kan donera blod för att rädda livet på sina kompisar är det inte alla som vet.

Men genom åren är det många hundar och katters liv som räddats med hjälp av blod som något annat djur har donerat. Behovet av blod är lika stort hos djur som hos människor och kan vara skillnaden mellan liv och död, även för dem.

För att uppmärksamma detta delas sedan år 2020 utmärkelsen ”årets blodgivarhund” ut av AniCura djursjukhus. En av de nominerade är hunden Fia som donerar blod i Läckeby.

Hunden Fia har räddat 15 liv

Fia har lämnat blod hela 19 gånger vilket resulterat i att hon räddat livet på 15 hundar.

Här har vi finaste Fia! ❤️ Hon var här häromdagen och lämnade blod för sista gången innan hon gick i pension. Sitter ni…

Posted by AniCura Läckeby Djursjukhus on Sunday, April 3, 2022

För Kalmarposten berättar Fias ägare, Maria Eriksson, att hon är stolt över nomineringen.

– Det är hedervärt och jag blir så glad för Fia. Hon har en speciell plats i mitt hjärta och är bara så go. Hon börjar bli äldre, drygt åtta år, och gråhårig så jag har börjat kalla henne för tanten. Vi är tanter båda två och vill ha saker på våra egna sätt, men jag ser tydligt på henne vad hon vill göra. Hon är jättelugn och har en skön personlighet, säger hon till Kalmarposten.

Då avgörs tävlingen

Blodgivningen går till på ett ungefär som när människor donerar blod. En veterinär genomför en hälsokontroll på hunden och tar ett blodprov. Sedan genomförs själva tappningen som bara tar några minuter.

Den vinnande hunden i tävlingen offentliggörs och får ta emot pris på den internationella blodgivardagen den 14 juni.

Nu ser vi till att hylla denna fantastiska hjältinna.