Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Möt Monty. Katten med Downs syndrom som älskas av en hel värld.

Michael Bjørn och hans sambo Mikala Klein ifrån Rødovre utanför Köpenhamn i Danmark var ute efter att adoptera en ny katt och besökte därför katthemmet Kattens Værn. På katthemmet skulle de komma att möta en liten katt som inte riktigt var som alla andra, men som snabbt skulle fånga deras kärlek för alltid, skriver Expressen.

På katthemmet träffade de nämligen på kissen Monty.

Han hade bott på hemmet en längre tid utan att någon hade adopterat honom. Anledningen? Han ser lite annorlunda ut.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty1

Paret brydde sig dock inte nämnvärt om det, i stället klickade de direkt med Monty.
– När vi träffade honom helt kort blev vi snart förälskade i honom, och han blev det i oss. Vi kände att han valde oss, säger Michael Bjørn till Expressen.

När katten sedan flyttat in hemma hos Michael och Mikala märkte de dock att det var något speciellt med honom. Han kissade nämligen i sömnen.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty2

När de rådfrågade veterinären fick de bara beskedet att det var något märkligt – om en katt har slapp blåsa brukar den vara mycket gammal och det brukar då droppa hela tiden. Men Monty var inte så gammal och gjorde det enbart i sömnen och inte heller varje natt.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty3

De funderade på om det var Montys sätt att markera revir i familjen då det även fanns andra katter i hemmet. De testade därför att ge bort honom till en annan familj där han skulle få vara ensamkatt, men de ångrade sig snabbt.

– När vi skulle lämna honom blev Mikala så ledsen att vi inte kunde gå i från honom. Det var fruktansvärt pinsamt, men vi var tvungna att ta med honom hem igen, säger Michael till Expressen.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty4

Till sist fick de dock veta vad som var så speciellt med Monty. Han har nämligen en kromosomavvikelse som bland annat gör att hans urinledare sitter fel.

– Det finns inte så mycket forskning på kromosomavvikelser hos djur, men man kan likna det lite med Downs syndrom hos människor, säger Michael Bjørn.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty5

Men den lilla avvikelsen påverkar inte Montys sätt att vara. Enligt Michael är han minst lika lekfull som andra katter.

– Monty är nämligen ovanligt fånig, lekfull och alltid glad, precis som en kattunge. Trots att han är fem år gammal. Han är helt otroligt trygghetssökande och han är mycket knuten till mig. Han ska alltid sova mellan mina ben ovanpå dynan varendaste natt, säger Michael Bjørn till Expressen.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty6

Och Monty är inte bara populär i familjen, han har dessutom en egen Facebook-sida med över 135 000 följare. Hans popularitet har blivit så stor att det uppstått en efterfrågan på kläder och andra prylar med Monty-tryck på. Och nu finns möjligheten att köpa alla möjliga saker utsmyckade med Monty.

Inkomsterna från försäljningen går till det hem där Monty en gång bodde – Kattens Værn.

Bildkälla: Monty (Facebook)

monty7

Monty är verkligen en liten superstjärna och jag tycker att han är hur söt som helst!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna