När katten vaknar och lyfter sin blick avslöjas världens mest vackra ögon.

Alla djur har sin egen personlighet och sitt egna unika utseende. Men när en kompis tipsade mig om den här katten förstod jag till en början inte vad som skulle vara så otroligt speciellt med den, vid en första anblick ser det ut som en ”vanlig” vit katt som tar igen sig på husses eller mattes säng. Men sen öppnar han ögonen…

Det här är Aloş, en katt av rasen turkisk van. Han bor tillsammans med sin matte i Turkiet. Vid en första anblick ser han ut som en vanlig katt som bara ligger och tar igen sig på sängen.

Bildkälla: Instagram

Men när han sedan öppnar sina ögon avslöjas hans lilla hemlighet.

Bildkälla: Instagram

Ser du inte än? Låt oss titta lite närmre på hans ögon.

Bildkälla: Instagram

Aloş har nämligen två olika färger på sina ögon, ett blått och ett grönt. Han föddes med något som kallas för heterokromi.

Bildkälla: Instagram

Det innebär, enligt Wikipedia att ”en person eller ett djur har olika färg på ögonen (fullständig heterokromi) eller inslag av en annan ögonfärg i samma iris”. I de allra flesta fallen är heterokromi ärvt och är oftast helt ofarligt.

Även om tillståndet är ganska vanligt hos katter av samma ras som Aloş så måste jag säga att hans ögon verkligen är något alldeles extra. Hans blick är nästan trollbindande, eller hur?

Bildkälla: Instagram

Och Aloş har faktiskt blivit en riktig liten internet-kändis. Han har inte mindre än 14 000 följare på sitt Instagram-konto där du också hittar fler bilder på honom och hans vackra ögon. Men precis som många andra katter har Aloş en speciell favoritsyssla – nämligen att sova!

Bildkälla: Instagram

Du får mer än gärna dela det här vidare till dina vänner så att de också kan få se Aloş strålande vackra ögon!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.